GALA magasin
You Are Reading
Snart premiär för dramaserien Sugarbabe
0
Film & TV

Snart premiär för dramaserien Sugarbabe

Dramaserien Sugarbabe har premiär 17 november på SVT Play och behandlar ett av vår tids stora problem – sugardejting. I serien möter vi ett par vänner som kämpar för att deras största dröm om att åka till USA på en tävling ska slå in. När pengarna inte finns föds en plan om att lura dom män som söker sugardejter. Läs mer om hur seriens regissör Anna Bylund gjorde sin research i arbetet med serien nedan. I rollerna I rollerna: Julia Sjöberg, Estelle Löfgren Hadir, Vanessa Tsipogiannis, Adnan Sahuric, Julia Hansson med flera.

Lea (Vanessa Tsipogiannis), Olivia (Estelle Löfgren Hadir) och Sole (Julia Sjöberg). Foto: Janne Danielsson/SVT

”Detta är en skitbra plan!” ropar Sole efter sin bästis Olivia när de skiljs åt på kvällen. De är 15 år och har just startat ett konto på en sugardatingsida med idén att blåsa killar på pengar. Pengarna behöver de för att kunna ta sig till USA och slå igenom som dansare. Deras största dröm i livet. Men de hamnar snabbt i problem när de via sidan träffar en man som börjar hota dem och kräva tillbaka sina pengar.
Sugarbabe är en dramaserie i dansens värld om vänskap, utsatthet och att drömma stort.

Om researchen
Idén till serien Sugarbabe föddes efter att regissören Anna Bylund intervjuat unga tjejer runt om i Sverige och förstått hur utbrett det är att tjejer får meddelande på Instagram om att få swish från okända killar. De behöver inte göra något för att få pengar skriver killarna. Meddelande kan ofta också handla om att killarna söker en sugarbaby. Alltså någon att ta hand om, äta middag med och köpa saker till. Nästan alltid med sexuella tjänster som utbyte. Det blev startskottet till att vi grävde djupare kring sugardejting, ett fenomen som växt i Sverige under pandemin.

Vi har haft ett konto på flera Sugardejting-sajterdär användaren Lillan som ser ut att vara ca 16-17 år söker en sugardaddy. De meddelanden som hon har fått från män i alla åldrar på sidorna har sedan använts i serien som meddelanden som våra huvudroller får.

Utöver det har Anna intervjuat tjejer som sugardejtat och även tjejer som via sugardejting hamnat i mer traditionell prostitution. Vi har pratat med mamman som förstod att hennes dotter sålde sex som 15-åring och vi har också pratat med forskare, poliser och personer som jobbar inom samhällets insatser för tjejer som blivit utsatta för sexuell exploatering. Flera nämner att de här meddelandena som tjejer får på instagram och klipp om sugardejting på Tiktok bidrar till en normalisering av fenomenet.

Det är inte vanligt att 15-åringar säljer sex men 15 år är en vanlig ingångsålder för tjejer som kommer hamna i det att komma i kontakt med det på olika sätt.

Med serien Sugarbabe har vi också velat berätta om gråskalorna. Hur spännande det kan vara för en 15-åring att ha en sån här konversation eller skicka den där första bilden. Och hur svårt det kan vara att våga berätta och be om hjälp när det skiter sig. Med serien vill vi peppa och stötta unga som blir utsatta att våga berätta.

Foto: Janne Danielsson/SVT