Lika mysigt som det är att skapa julstämning, lika skönt är det att städa ut julen. När granen är ute, juldukarna ligger i tvättkorgen och julpyntet plockats undan är vi redo för januari. För att få in en ny skön känsla i hemmet finns inget bättre än att ta in en bukett tulpaner.
Tulpaner har en förmåga att lysa upp vilket rum som helst och påminner oss om ljusare tider. De kommer i härliga pastellfärger som rosa och lila, varma nyanser som orange och gult, samt svalt vita. Kort sagt; det finns en tulpan för alla smaker!
Tulpanen är den i särklass populäraste svenska snittblomman och allra flest tulpaner köps från januari fram till påsk. För att uppmärksamma att den stora tulpansäsongen är igång firas Tulpanens Dag den 15 januari.
Inför dagen bjuder vi på flera tips. Du får skötselråd samt tips på buketter som är lätta att lyckas med även om du aldrig tidigare haft tulpaner hemma.
Skötselråd
När du kommer hem med dina tulpaner gör så här:
Ta en vass kniv och skär av ca 1 cm av stjälkarna
Sätt buketten med förpackningen kvar i en vas med KALLT vatten
Efter ca 1 h ta bort förpackningen
Se till att det alltid finns vatten i vasen
Blandbukett
Är du osäker på vilken färg du vill ha på buketten – välj en med blandade färgnyanser i. Då kan du hemma i lugn och ro bekanta dig med de olika nyanserna och hitta dina favoriter. Tulpaner är unika på så sätt att de fortsätter att växa i vasen och blommorna kommer efter några dagar att visa mer färg.
En blandbukett kräver absolut ingenting annat av dig än att du placerar den i en valfri vas och ser till att den får vatten. Lika fin att njuta av själv som att ge bort. Foto: iBulb
Ton i ton
Att skapa ton i ton med färger är mycket effektfullt. I det här fallet har vi valt rosa tulpaner. Följ skötselbeskrivningen ovan, men placera buketten på en bricka som tar upp någon av färgnyanserna i buketten. Den här buketten ser plötsligt lite mer stylad ut tack vare samspelet med brickan.
Att ta upp färgerna i tulpanerna i brickan ger extra fokus på buketten. Foto: Christina Uhlin
Du kan också titta på din inredning och som i det här fallet välja en bukett som matchar kuddarna på soffan. Foto: Åsa Myrberg
Dela upp buketten
Istället för att sätta alla tulpanerna i en och samma vas går de att dela upp. En 15-pack tulpaner blir tex en härlig stor bukett med en mindre vid sidan av. Medan en 9-pack tulpaner med fördel kan delas i tre vaser med tre tulpaner i varje. Innan du delar upp tulpanerna i olika vaser, låt de stå en timme i vatten med förpackningen kvar som i skötselråden ovan. När tulpanerna är fördelade i olika vaser kan du gruppera dem på bordet eller ställa på rad i fönstret.
Om vaserna är låga kan du behöva korta stjälkarna och plocka bort några blad. Tänk på att om vasen är liten behöver du fylla på med vatten oftare!
En tulpanbunt som delas upp i mer än en vas är charmigt. Foto: Christina Uhlin
Blanda med andra grenar
Har du tillgång till trädgård eller möjlighet att plocka kvistar i skogen ger det tulpanbuketten ytterligare en dimension. Använd tex fjolårets torra perenner eller kvistar från fruktträden. Det ger tulpanbuketten ett spännande utseende och variationsmöjligheterna är många.
Så enkelt men så snyggt! Tulpaner och kvistar från naturen passar ypperligt tillsammans. Foto: Åsa Myrberg
Maxa
Om du vill slå på stort kan du göra som Ernst Kirchsteiger gör här. Han har tagit ett par tulpanbuntar och placerat dem tillsammans i en större kruka.
Ernst påpekar att rent generellt smälter en enfärgad bukett lättare in i inredningen medan en blandad bukett sticker ut mer. Jämför de här buketterna som är lika i volym och vas, men skiljer sig i färg.
En enfärgad bukett ger ett lugnare intryck än en bukett i blandade färger tycker Ernst Kirchsteiger. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Med dessa råd och tips önskar vi dig ett stort lycka till! Vi hoppas att du kommer att hitta glädjen med svenska tulpaner!
Faktaruta
Svenskar är generellt mycket förtjusta i tulpaner. Det finns tulpanodlingar från Malmö i söder till Sundsvall i norr och ca 150 miljoner tulpaner odlas i Sverige 2024. Det gör tulpanen till den i särklass mest odlade snittblomman. Tulpaner som kommer från svenska trädgårdar känns igen på att de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige. Merparten av tulpanerna är dessutom märkta med certifieringen Svenskt sigill klimat.