GALA magasin
You Are Reading
Se E-Type och andra kändisar läsa högt ur Röde Orm
0
Film & TV

Se E-Type och andra kändisar läsa högt ur Röde Orm

Lördag 6 januari är det dags för bland andra Martin ”E-type” Eriksson, Sissela Kyle, Bahar Pars, Andreas T Olsson och Sten Ljunggren att läsa högt ur Frans G. Bengtssons berättelse om Röde Orm. Den livesända högläsningen av Gösta Berlings saga blev en tittarfavorit och på Trettondagens morgon är det dags för en ny klassiker.

I en cirka 14 timmar lång direktsändning från Borgby Slott i Skåne får tittarna höra den fartfyllda berättelsen om Röde Orm.

– Förra årets experiment med högläsning live av Selma Lagerlöfs klassiker Gösta Berlings saga blev en publik succé. Nu hoppas vi att fler upptäcker högläsningens magi. Vi vill också möta publikens lust att fördjupa sig kring historia när Historien om Sverige gör juluppehåll, och hoppas att vikingasagan Röde Orm lockar, innan vi fortsätter berättelsen om Sverige fram till våra dagar, säger Anna Luuk Priske, kultur- och faktabeställare på SVT.

De som tar plats i läsfåtöljen är Sissela Kyle, Sten Ljunggren, Bahar Pars, Rasmus Luthander, Martin ”E-type” Eriksson, Ingela Olsson, Magnus Roosmann, Andreas T Olsson, Angela Kovács och Anna Maria Käll.

– Vi har samlat ett verkligt toppengäng som ska läsa. De flesta av dem har ett väldigt starkt förhållande till Röde Orm. Varje uppläsare läser 20-30 minuter för att sedan bli avbytt. Vi hoppas vara i mål på cirka 14 timmar, säger SVT-projektledare Anders Lundgren.

Samma teknik som använts i den populära ”Den stora älgvandringen” används nu för att ge publiken en kulturell upplevelse. Tittarna får följa skådespelare och publik live under hela uppläsningen, så kryp upp i soffan och njut av högläsning när den är som bäst.

– Borgeby slott är den perfekta platsen för detta. Borgen anlades av Harald Blåtand själv som har en stor roll i boken. Vi hoppas att det ska ge en extra stämning till både publiken och uppläsarna, säger Anders Lundgren.

SVT Play lördag 6 januari kl 08.00: Högläsning: Röde Orm
SVT1 lördag 6 januari kl 08.00: Högläsning: Röde Orm
SVT2 lördag 6 januari kl 12.30: Högläsning: Röde Orm
SVT1 lördag 6 januari kl 18.15: Högläsning: Röde Orm

Foto: Daniel Stigefelt /SVT