GALA magasin
You Are Reading
Sista dagen på Kronprinsparets Sverigebesök – se bilder!
0
Kungligt

Sista dagen på Kronprinsparets Sverigebesök – se bilder!

Den tredje och avslutande dagen på norska Kronprinsparets officiella besök i Sverige inleddes i den kungliga vänthallen på Stockholms centralstation innan Kronprins Haakon och Kronprinsessparet reste med tåg till Göteborg. Kronprinsessan Mette-Marit följde inte med till Göteborg som vi skrivit om tidigare här på GALA.

Kronprinsessan, Prins Daniel och Kronprins Haakon i den kungliga väntsalen på Stockholms Centralstation.

Vid ankomsten till Lindholmen Science Park möttes Kronprinsessparet och Kronprins Haakon av utrikeshandelsminister Anna Hallberg och Norges näringsminister Jan Christian Vestre. Lindholmen Science Parks vd Tord Hermansson och Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson berättade om regionens utveckling och presenterade en modell av framtidens Göteborg.

Symposium om förnybar energi

Därefter deltog Kronprinsessparet och Kronprins Haakon vid ett symposium om förnybar energi. Där höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sa:

För Sverige är det självklart att kroka arm med Norge – vår viktigaste handelspartner och exportmarknad. Norska och svenska företag har en fantastisk möjlighet att tillsammans bidra till en hållbar utveckling – men också att komma ut som vinnare när allt fler länder efterfrågar gröna lösningar.
H.K.H. Kronprinsessan

Norges näringsminister Jan Christian Vestre och utrikeshandelsminister Anna Hallberg förde ett samtal på scen kring hur vi går från ord till handling. Symposiet avslutades med en paneldiskussion om omställning till förnybar energi med representanter för norskt och svenskt näringsliv.

Besök på Maritime Dynamics Laboratory
På Maritime Dynamics Laboratory hälsades Kronprinsessparet och Kronprins Haakon välkommen av SSPA:s ceo Stefan Eliasson och Svensk Sjöfarts ceo Anders Hermansson. Därefter fick de information om Orcelle Wind-konceptet, grön rederinäring och vinddrivna roro-fartyg.

På Maritime Dynamics Laboratory fick de kungliga gästerna information om hållbar teknik inom rederinäringen.

Besök på forskningsfartyget Skagerak

T.f. landshövding Lisbeth Schultze gav en lunch för de kungliga gästerna på länsresidenset. Kronprinsessan, Prins Daniel och Kronprins Haakon promenerade därefter till Stenpiren där stationsföreståndare Louise Newman tog emot på forskningsfartyget R/V Skagerak. Ombord fick Kronprinsessparet och Kronprins Haakon information om fartygets kapacitet och den forskning, utbildning och samverkan som bedrivs inom de marina vetenskaperna oceanografi, kemi, geologi, biologi och atmosfärsvetenskap.

Mottagning på Norges hus

Som avslutning på det officiella besöket närvarade Kronprinsessparet och Kronprins Haakon under eftermiddagen vid en mottagning på Norges hus där studenter från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet framförde musikinslag.

Mottagningen i Norges hus.
Nors och svensk flagga vid mottagningen i Norges hus.

 Foto: Swedish Press Agency och Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna