GALA magasin
You Are Reading
Gina Dirawi söker svar på existentiella frågor
0
Film & TV

Gina Dirawi söker svar på existentiella frågor

Gina Dirawi

Hur ska man klara av att leva på den här planeten? Det är en fråga som upptar all Gina Dirawis tid. Hon upplever världen, människorna som befolkar den och sig själv som ond. Värst är att hon håller på att tappa tron på att det går att göra något åt saken. I serien Gina Dirawi lever och dör tar hon upp sina existentiella frågeställningar och söker lösningar på hur hon ska förhålla sig till världen vi lever i.

Gina Dirawi
Gina Dirawi lever och dör. Dokumentärserie med Gina Dirawi. Foto: Daniel Stigefelt/SVT

– Idén till serien kom ifrån att jag varje år ställer frågan, ”ska jag verkligen leva ett år till på den här onda planeten fylld av lidande?” Och att jag alltid slås av hur många som blir rädda och obekväma av min frågeställning. Trots att jag inte alls tror att jag är ensam om den tanken, så verkar det vara rätt laddat i Sverige att prata öppet om döden och existentiella problem, säger Gina Dirawi.

Gina börjar sökandet hos Björn Natthiko Lindeblad som tycker att hon har en mörk syn på världen. Han skickar henne vidare till Nepals högst uppsatta schamaner och resan fortsätter till Katmandu där hon besöker nunnekloster, övar sig i meditation och i Turkiet dansar hon med dervischer för att hitta ”Gud”. Resan slutar hos en traumaforskare, ett möte som resulterar i ett känslosamt och radikalt uppvaknande.

– Serien börjar i ett verkligt sökande kring varför jag lider av allvarlig existentiell ångest och slutar på en plats jag inte alls förväntade mig, i effekterna av PTSD och trauma, säger Gina Dirawi.

Alla avsnitt publiceras på SVT Play den 22 maj.

Serien spelades in under 2021 och början av 2022.