GALA magasin
You Are Reading
Se kungens jultal 2023
0
Kungligt

Se kungens jultal 2023

Idag, på juldagen, höll kungen sitt jultal som var inspelat i Prinsessan Sibyllas våning på Slottet. Talet sändes i Sveriges Radio och Sveriges Television. I jultalet talade Kungen bland annat om våldet i samhället och krigen i vår omvärld, men också om enande symboler som den svenska flaggan.

Blått och gult är också färgerna i vår flagga. Den svenska flaggan symboliserar våra värderingar, våra friheter, men också våra skyldigheter och vårt ansvar gentemot andra.

Vi har full rätt att tycka olika. Vi värnar åsiktsfriheten, men den stora friheten bygger på respekt och tolerans.

H.M. Konungen

Om H.M. Konungens jultal
Kungen höll sitt första jultal i radio 1972, då som kronprins. Kungens jultal har sedan 1973 varit en återkommande tradition i Sveriges Radio. År 2007 sändes talet för första gången även i Sveriges Television.

Enligt Sveriges Radios arkivuppgifter hölls det första jultalet till svenskar i utlandet 1933 av Arthur Engberg. 1938 höll prins Wilhelm tal till svenskar i utlandet på både svenska och engelska. Kung Gustaf VI Adolf höll sitt första jultal till svenskar i utlandet 1951 och därefter 1957, 1964, 1966 och 1969. Prins Bertil höll talet till svenskar i utlandet 1955.

Foto: Sara Friberg/Kungl Hovstaterna