GALA magasin
You Are Reading
Se film och fina bilder från Victorias namnsdagsfirande på Slottet
0
Kungligt

Se film och fina bilder från Victorias namnsdagsfirande på Slottet

Kronprinsessfamiljen

Efter två års anpassade namnsdagsfiranden i mindre skala firade Försvarsmakten återigen kronprinsessan Victoria traditionsenligt med en uppvaktning på Kungl. Slottets inre borggård. Hela kronprinsessfamiljen var på plats och matchade varandra snyggt i grått. 

Då Kronprinsessans födelsedag normalt firas på Öland är namnsdagen det årliga firandet av Kronprinsessan i huvudstaden, och har skett så sedan tidigt 90-tal. Vid dagens ceremoni deltog honnörsstyrka ur Livgardet, högvakt ur Livregementets husarer, K 3 samt Arméns musikkår.

Kronprinsessfamiljen

Kronprinsessfamiljen
Kronprinsessfamiljen i samtal med namnsdagsfirare på inre borggården.

Hyllningskonsert 
Uppvaktningen av Kronprinsessan inleddes med en hyllningskonsert av Arméns musikkår. Första stycket som framfördes var Drottning Victorias präsentiermarsch, en marsch som Carl Michael Bellman satte text till melodin och efter det blev känd som Fredmans epistel nr 33, Stolta stad.

Kronrpinsessfamiljen

Vidare framfördes Kronprinsessan Victorias festmarsch, komponerad av Arméns Musikkårs tidigare musikdirektör Mats Janhagen, Gratulation av Wilhelm Peterson-Berger och Livregementets grenadjärers marsch. Konserten avslutades med Med en enkel tulipan följt av Victoriafanfaren och ett fyrfaldigt leve för namnsdagsfirande Victoria.

Kronprinsessfamiljen

Firandet på inre borggården avslutades med att Kronprinsessfamiljen mötte och hälsade på alla de som kommit för att delta i uppvaktningen.

Kronprinsessfamiljen
Överstelöjtnant Christofer Lennings från Victoriabataljonen vid Stockholms amfibieregemente överlämnade en bok om bataljonens verksamhet som namnsdagspresent, samt baskrar till Prinsessan Estelle och Prins Oscar.

Foto: Pelle T Nilsson/SPA och Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.