GALA magasin
You Are Reading
Se film & bilder när norska kronprinsparet besöker Sverige – dag 1
0
Kungligt

Se film & bilder när norska kronprinsparet besöker Sverige – dag 1

Det norska Kronprins­paret besöker Sverige. Den 2–4 maj står Kronprinsessan och Prins Daniel värdar för ett officiellt besök som Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit av Norge avlägger i Sverige.

Norska kronprinsparet
Kronprinsessparet tog emot det norska Kronprinsparet på Haga slott.

Det norska kronprinsparet åtföljs av näringsminister Jan Christian Vestre samt en större näringslivsdelegation. Sveriges utrikeshandels­minister samt minister med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg, och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson deltar i delar av programmet. Besöket äger rum i Stockholm under två dagar och avslutas i Göteborg. Syftet med besöket är att bidra till att stärka det nära affärssamarbetet mellan Norge och Sverige, med fokus på gröna näringar och en kunskapsbaserad hållbar framtid.

Sveriges och Norges kronprinsessa vid Haga slott.

Haga slott och Karolinska institutet
Besöket inleddes på Haga slott, Kronprinsessfamiljens residens. Därefter åkte Kronprinsessparet och Kronprinsparet till Karolinska institutet för att delta vid symposiet Norge og Sverige – sterkere sammen enn hver for oss.

Kronprinsparet
De svenska och norska tronföljarparen under symposiet på Karolinska institutet.

Kronprinsessan och Kronprinsen inledningstalade och därefter fördes samtal på scen med Norges näringsminister Jan Christian Vestre, Sveriges näringsminister Karl-Petter Torwaldsson, ordförande i Investor AB Jacob Wallenberg, Idar Kreutzer vid Finans Norge samt Kristin Skogen Lunch, CEO Schibstedt.

Kronprins Haakon, Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria och Kronprins Haakon talade inför symposiets deltagare.

Kronprinsessan sa i sitt tal:

”Våra länder har innovations­kraften. Vi har de gröna lösningarna som världen behöver. Men om vi ska kunna leda detta skifte, ja, då kan vi inte arbeta var och en för sig. Vi behöver arbeta som ett lag, ett kunskapslag, över nationsgränserna”.
H.K.H. Kronprinsessan

Kulturhuset
På Kulturhuset visades biblioteket och litteraturinitiativet Rum för barn. På biblioteket finns böcker på över 50 språk som riktar sig till åldersgrupperna 0–9 år. Under besöket träffade Kronprinsparet och Kronprinsessparet författarna Anna Fiske och Elias Wåhlund samt skolbarn från Husby Gårds skola. De svenska och norska tronföljar­paren fick också möjlighet att samtala med skolbarnen om författarnas böcker Börja skolan och Handbok för superhjältar.

Kronprinsparet
På Kulturhuset fick Kronprinsessparet och Kronprinsparet träffa skolbarn från Husby Gårds skola.

Besöket på Kulturhuset avslutades i hörsalen där Kronprinsparet och Kronprinsess­paret samtalade med agenter och författare som är knutna till NORLA (Norwegian Litterature Abroad) och Statens kulturråd. Därefter gav Kungaparet en lunch för de svenska och norska tronföljarparen på Kungl. Slottet tillsammans med Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

 

Kungafamiljen
Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet tillsammans med det norska Kronprinsparet i Prinsessan Sibyllas våning på Kungl. Slottet.

Möte mellan svenskt och norskt näringsliv
Under eftermiddagen besökte Kronprinsessparet och Kronprins Haakon Norges ambassad där presentationer och diskussioner hölls med företrädare för Svenskt näringsliv, Næringslivets Hovedorganisasjon samt representanter för svenska och norska företag.

Kronprinsparet
Kronprinsessparet och Kronprins Haakon tillsammans med företrädare för svenskt och norskt näringsliv. Till höger syns Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Foto: Swedish Press Agency