GALA magasin
You Are Reading
Så ser scen- och ljusdesignen för Eurovision Song Contest 2024 ut
0
Musik & Teater

Så ser scen- och ljusdesignen för Eurovision Song Contest 2024 ut

Nu presenterar SVT de första skisserna på scen- och ljusdesignen för Eurovision Song Contest 2024. Det är en unik 360-gradersupplevelse som möter publik och tittare i Malmö Arena i maj. Scenen är placerad mitt i publikhavet och formad som ett kryss. Rörliga LED-kuber, LED-golv, ljus-, video- och scenteknik kommer kunna skapa stora variationer i arenan. Namnen bakom konceptet är Florian Wieder, Production Designer, och Fredrik Stormby, Light and Screen Content Designer.

– Det är med stor stolthet som vi visar upp vår vision av scen- och ljusdesignen för Eurovision Song Contest 2024. Vi har inte sett något liknande tidigare i Eurovision och konceptet ger oss oändliga möjligheter att skapa unika rum och uttryck för både de tävlande artisterna och öppnings- och mellanakter. Florians och Fredriks kreativa skapelse är helt enkelt fantastisk och det ska bli så roligt att se slutresultatet, säger Ebba Adielsson, Executive Producer.

– Jag är så glad över att få vara en del av Eurovision-familjen igen! Att sätta ihop en exceptionell show är ett lagarbete och jag är stolt över att vara en del av ett drömteam som utgörs av proffs – helt rätt konstellation av människor för att hitta på något annorlunda och nytt. Vi har alla samma vision om vad den här showen ska vara och hur man tar Eurovision till nästa nivå, och för mig är Sverige en garant för bra musik och underhållning, säger Florian Wieder.

– Vi tror att vi tillsammans har skapat ett oväntat och uppdaterat koncept för Eurovision Song Contest 2024 och längtar efter att få visa upp det på riktigt, säger Fredrik Stormby, Light and Screen Content Designer.

Han fortsätter:
– Jag är hedrad över att ha fått uppdraget att designa ljuset och videon i samarbete med teamet från vår studio, och produktionsteamet som SVT har engagerat i projektet. Vi har utvecklat ett starkt koncept tillsammans, och jag ser verkligen fram emot det fortsatta samarbetet inom produktionen, den kreativa processen med delegationerna, och så småningom att sätta tänderna i showen och genomföra sändningarna!

Scen- och ljusdesignen för Eurovision Song Contest 2024 sätter publiken mer i fokus än tidigare och som tittare kommer man att få uppleva ett visuellt revolutionerande koncept där scenen är placerad centralt i rummet, omgiven av publiken. Utgångspunkten är en monumental installation av video och ljus, centererat ovanför scenen, där ljusdesignen är utformad för att omfamna artisterna och deras framträdanden. Tillsammans gör dessa element att det går att skapa ett stort antal unika utseenden för de olika föreställningarna och på så sätt komma närmare både live- och tv-publik.

Om Florian Wieder – Production Designer
Är baserad i Los Angeles och München. Han har under de senaste 30 åren utvecklat de kreativa och visuella koncepten för flera storskaliga shower, konserter, turnéer, ceremonier, musik och tv-produktioner över hela världen. Florian har arbetat med artister som Beyonce, Adele, Jennifer Lopez, Robbie Williams, U2, Lady Gaga, Rammstein. Han var designer och kreativ producent för sju MTV Video Music Awards (VMAs), 12 MTV Europe Music Awards (EMAs) och har utvecklat Eurovision Song Contest sju gånger sedan 2011. 2022 designade han öppningsceremonin för FIFA World Cup i Qatar. För MTV VMA belönades han med en Primetime Emmy/Bästa produktionsdesign.

Om Fredrik Stormby – Light and Screen Content Designer
Med nästan 25 års erfarenhet har Fredrik arbetat med konserter, teater, företagsevenemang och tv-produktioner. Hans senaste engagemang spänner över flera roller i projekt som ABBA Voyage, Melodifestivalen, Beyoncés Renaissance Tour och Eurovision Song Contest 2013, 2016 och med Loreen 2023. Fredrik är en av grundarna till Green Wall Designs, en kreativ studio specialiserad på ljus, scen och skärminnehåll, baserad i Stockholm. Han har ett holistiskt förhållningssätt till produktionsdesign, och integrerar sömlöst ljus, video och scenografiska element.

Nästa stopp i Eurovision-kalendern är Semi-Final Draw, tisdag 30 januari kl 19.00 på SVT Play och i SVT2.

Eurovision Song Contest 2024 sänds från Malmö Arena 7, 9 och 11 maj.

Foto och info: SVT