GALA magasin
You Are Reading
Så firas nationaldagen i SVT
0
Film & TV

Så firas nationaldagen i SVT

SVT firar som traditionen bjuder Nationaldagen 6 juni med en sändning från Skansen. På plats vid Sollidenscenen är Kungafamiljen och andra hedersgäster, och programledarna Anne Lundberg och Micke Leijnegard leder svenska folket genom kvällen. Det bjuds på musik, högtidstal, nationalsång och – förhoppningsvis – bra väder.

Kronprinsessfamiljen på väg mot Skansen i fjol.

Nationaldagen 6 juni firas högtidligt på Sollidenscenen på Skansen. På scen står Maja Frydén, Uno Svenningsson, The Real group, Cherrie, Albin Lee Meldau och Täby församlings körskola. De ackompanjeras av Arméns Musikkår och Marika Willstedts husband och det bjuds på musik av bland annat kompositörerna Georg Riedel och Max Martin. Kungafamiljen anländer i kortege med häst och vagn, det blir högtidstal av kungen, flagghissning, fanutdelning och nationalsång. Kvällen avslutas med tapto från Logården på Slottet. Anne Lundberg och Micke Leijnegard är kvällens värdpar.

– Äntligen är den svenska sommaren här igen, som vi har längtat. Och det är en ynnest att återigen traditionsenligt få välkomna den på Sollidenscenen på Skansen den 6 juni, tillsammans med Micke Leijnegard och hela svenska folket, säger Anne Lundberg.

– Det känns bättre än någonsin att få leda sändningen i SVT tillsammans med Anne Lundberg. Jag har alltid sett Sverige som ett kompromissernas land; oändliga förhandlingar och massor av kaffe. Fika och fred, vad kan vara bättre att fira just nu, säger Micke Leijnegard.

Sedan slutet av 1980-talet har SVT sänt Nationaldagsfirandet på Skansen, där den kungliga familjen tillsammans med bland andra partiledare och ambassadörer är hedersgäster. Men firandet på Skansen är inte enbart för inbjudna, utan för alla som har möjlighet att ta sig till Skansen, och så klart för tv-tittarna. Programmet sänds samtidigt syntolkat i SVT24.

SVT Play och SVT1 torsdag 6 juni kl. 20.00: Nationaldagen 6 juni

Foto: Eva Edsjö/SVT och SPA