GALA magasin
You Are Reading
Så blir nyårsfirandet från Skansen
0
Film & TV

Så blir nyårsfirandet från Skansen

Skansen

Traditionsenligt firar vi in det nya året från Sollidenscenen på Skansen. Programledarna Jill Johnson och Alexander Letic leder kvällen tillsammans med skådespelaren Reine Brynolfsson, som i år har hedersuppdraget att läsa Lord Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan. Dessutom bjuder Tolvslaget på Skansen på framträdande av Lova, Isabella Lundgren och Niklas Gabrielsson Lind, Lena Philipsson, Tusse och Ludwig Hart och för magin står Johan Ståhl. SVT lovar en festlig och stämningsfull avslutning på det gamla året och en bubblande och färgsprakande inledning på det nya.

Årets diktläsare Reine Brynolfsson studerade juridik vid Göteborgs universitet innan han ändrade inriktning och började på Teaterhögskolan i Malmö 1976. Han har arbetat på Göteborgs Stadsteater och Dramaten men också medverkat i en lång rad tv-draman och filmer, bland annat Bille Augusts Jerusalem (1996), för vilken han nominerades för en Guldbagge för Bästa manliga biroll.

– Jag blev glad och hedrad av att få frågan om att läsa Nyårsklockan. Det känns speciellt att föra traditionen vidare och jag ska göra mitt bästa. Jag tycker mycket om Lord Tennysons dikt och den har ett budskap som är ständigt aktuellt, ett budskap som ger hopp om framtiden, säger Reine Brynolfsson.

Sveriges countrydrottning Jill Johnson är inte bara programledare för Tolvslaget på Skansen tillsammans med Alexander Letic, programledare för kultur- och nyhetsprogram på SVT, utan kommer också att bjuda tittarna på ett nyårsörhänge från countryns hemland samt en egenskriven låt tillägnad sin dotter. Unga sångerskan Lova släppte tidigare i år sitt debutalbum och ger på nyårsafton tittarna en egen tolkning av ABBA:s nyårsklassiker Happy New Year. Isabella Lundgren och Niklas Gabrielsson Lind ses ofta på intima jazzklubbar eller i storslagna symfoniorkestersammanhang. Under Tolvslaget på Skansen sjunger de låtar tidigare tolkade av Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Nat King Cole och Prince. Tusses medverkan på Sollidenscenen speglar musik- och tv-året som gått och Ludwig Hart, som slog igenom 2019, har haft utsålda spelningar över hela landet under 2021. Och med start direkt efter midnatt är det Lena Philipsson som inleder 2022 med en rad hits från sin egen låtskatt.

SVT Play fredag 31 december kl 23.00 och i SVT1 samma tid: Tolvslaget på Skansen

Foto: Maria Östlin/SVT