GALA magasin
You Are Reading
Ny serie om en av vår tids största hjältar
0
Film & TV

Ny serie om en av vår tids största hjältar

Måns Herngren

Sveriges Television och SF Studios utvecklar i samarbete med tyska Beta Film dramaserien Raoul i sex avsnitt, om den svenske affärsmannen och diplomaten Raoul Wallenberg som blev en av vår tids största hjältar. För idé och manus svarar Jesper Harrie, Måns Herngren och Carl-Johan Vallgren. Måns Herngren är seriens regissör. Inspelningen är planerad till 2022.

Raoul föddes in i den mäktiga finansfamiljen Wallenberg, men blev aldrig insläppt i familjens affärsimperium. Han sågs som en sorglös och socialt begåvad man, och skämtade själv ofta om hur feg han var. Men när han stod inför det avgörande vägskälet i sitt liv valde han ändå den väg som skulle komma att kräva ett oerhört mod.

När Tyskland 1944 ockuperar Ungern och den sista stora judiska befolkningen hotas av förintelse, får Raoul ett uppdrag i en hjälpinsats för att skydda de ungerska judarna. Raoul hittar sin väg. Han drivs av en stark medkänsla, men hoppas också på en utlovad plats inom Wallenbergimperiet om han lyckas, och under några månader räddar Raoul med okonventionella metoder tiotusentals judars liv. Men priset han får betala för sina gärningar blir högt. I slutet av kriget grips Raoul Wallenberg av sovjetiska myndigheter och försvinner.

– Berättelsen om Raoul visar vad vi människor kan åstadkomma när vi följer vår medmänsklighet och övertygelse om människors lika värde. Men Raoul, som vägrade att överge sina medmänniskor, kom själv att bli övergiven – både av sitt land och av släkten Wallenberg. Detta ger fler dramatiska dimensioner till denna starka hjältehistoria, säger Jesper Harrie, Måns Herngren och Carl-Johan Vallgren.

Bakom serien Raoul står de erkända upphovspersonerna Jesper Harrie och Måns Herngren samt Augustprisbelönade romanförfattaren Carl-Johan Vallgren. Tillsammans med SF Studios har de förvärvat rättigheterna till Ingrid Carlbergs Augustprisbelönade biografi ”Det står ett rum här och väntar på dig…” som ligger till grund för serien.

– Det är med stor glädje och stolthet som vi tar oss an detta projekt tillsammans med några av Sveriges främsta talanger. SF Studios har en ambition att berätta stora historier som berör en bred publik. Denna berättelse om Raoul Wallenberg är alltid viktig att bli påmind om och får aldrig glömmas, säger Susann Billberg, Head of TV Drama på SF Studios.

– Det här är en oerhört stark historia om medmänsklighet. Men mest av allt är det en berättelse om hur en enskild person, med stort civilkurage, kunde komma att betyda så oerhört mycket för så många människors öde. Vad kan idag vara mera relevant att berätta än just det? säger Anna Croneman, programchef på SVT Drama.

 

Foto: Daniel Matsuda