GALA magasin
You Are Reading
Robert Fux leder ”Drag Race Sverige”
0
Film & TV

Robert Fux leder ”Drag Race Sverige”

Den svenska versionen av tv-programmet ”RuPaul’s Drag Race”, där dragqueens tävlar mot varandra i olika utmaningar, får premiär på SVT våren 2023. Nu är det klart att programmet kommer att ledas av en av Sveriges mest kritikerrosade och hyllade dragqueens – skådespelaren Robert Fux.

– Det känns oerhört roligt och hedrande att få uppdraget att leda ”Drag Race Sverige”! Inte många länder i världen har haft en så levande och mångskiftande dragkultur som Sverige och nu ska vi visa upp det för omvärlden. Jag ser fram emot att ta del av deltagarnas hantverk och scenkonst när de bjuder tv-publiken på extra allt och tävlar om en värdig drottningtitel. Det kommer bli en unik blandning av kamp, kärlek, show och glitter, säger programledaren Robert Fux.

I över 20 år har Robert Fux både engagerat sig i hbtq-frågor och varit en klart lysande stjärna i Sveriges kulturliv. Han har varit Stockholm Prides officiella paradkommentator sedan 2007. Han har vunnit flera svenska kulturpriser och varit med i juryn för SVT:s likabehandlingspris Spektrumpriset, Stockholms kulturpriser samt arbetat för Kulturrådet.

– Vi har jobbat flera år med att säkra Drag Race för SVT och varit i dialog med Robert Fux under lång tid. Nu äntligen är det dags! Jag är stolt över att Robert vill leda programmet, jag kan inte tänka mig en mer lysande programledarstjärna för denna extravaganta programsatsning, säger Anton Glanzelius, programbeställare SVT.

Robert Fux föddes 1979 i Kalmar men växte delvis upp i Wien, Österrike. 1998 flyttade han till Stockholm och blev snabbt en del av stadens klubbscen och hbtq-community. Ett år senare kröntes han till Miss Pride i Stockholm och började turnera med dragperformance-gruppen Cunigunda i Sverige och utomlands.

Han startade Dragcirkus, Sveriges första öppna scen för dragartister och var med och startade barnboksprojektet Bland drakar och dragqueens som har besökt bibliotek från Sverige till New York. Han driver podcasten Drottningmötet där han kartlägger svensk drag och har intervjuat över 40 svenska dragqueens.

Robert Fux är skådespelare på heltid sedan 2006 och tillhör Stockholm Stadsteaters fasta ensemble. Han har medverkat i hyllade monologer som Orlando (2012), Ansvaret är vårt/Tingsten (2014) och Ned med vapnen! (2018) samt sin egen gotiska drag-musikal Dragshow – En nära döden-upplevelse. Hans varieté Salong Fux har samlat artister från hela världen.

– We are so excited to welcome Sweden to the Drag Race family. Robert Fux is the perfect choice to spearhead our search for the Swedish queens that will deliver world-class charisma, uniqueness, nerve and talent. We are looking forward to beginning this process with him and SVT – Hej drottning, Robert! säger Fenton Bailey och Randy Barbato, grundare av World of Wonder som äger formatet RuPaul’s Drag Race.

Drag Race Sverige produceras för SVT av Mastiff. Planerad sändning våren 2023.

Fenton Bailey, Randy Barbato, Tom Campbell och RuPaul Charles är exekutiva producenter. Passion Distribution har distribuerat formatet för Drag Race Sverige. Formatet RuPaul’s Drag Race har vunnit 24 Emmy-statyetter i USA. Drag Race Sverige kommer gå att se utanför Sverige på WOW Presents Plus.

Foto: Christian Hagward /SVT