GALA magasin
You Are Reading
Rivstarta det nya året med två nya Beck-filmer
0
Film & TV

Rivstarta det nya året med två nya Beck-filmer

Beck

På nyårsdagen har ”Beck – Döden i Samarra” premiär på C More, den tredje filmen i serien av fyra. En månad senare, den 5 februari, kommer ”Beck – Den förlorande sonen”. Här är allt om de kommande filmerna.

”När Beck – Undercover” hade premiär på C More den 6 november i år så slogs nytt rekord på tjänsten. Ingen tidigare film eller serie har haft en bättre start än denna film i C Mores historia. Sedan dess toppar Undercover och Utom rimligt tvivel C Mores mest sedda filmer och nu kommer de två sista filmerna i denna serie av fyra filmer.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda vår publik ytterligare två Beckfilmer i dessa mörka tider. Förutom två nya riktigt ruggiga fall är det två filmer som båda fördjupar och förstärker vår relation till Beckgruppen och dess utmaningar ur flera perspektiv. Det är nog framförallt Martin Beck som utsätts för de hårdaste prövningarna, både privat och i sitt arbete, säger Niva Westlin Dahl, exekutiv producent på TV4 och C More.

”BECK 41 – Döden i Samarra” – premiär 1 januari 2021 på C More
En av kandidaterna till Nobels fredspris blir brutalt knivmördad i centrala Stockholm. Detta precis efter att han lagt fram bevis för olaglig krigsföring inför två representanter från krigstribunalen i Haag. Misstankar om att detta rör sig om ett storpolitiskt mord tar fäste i Beckgruppen.

En av representanterna, Majid, som också är huvudvittne till mordet jobbade tillsammans med Alex när hon var stationerad i Mellanöstern. De har sedan dess en nära relation och Josef tycker därför att hon bör hålla sig utanför utredningen. Men kanske är det mer privata känslor som styr honom? Slitningarna i gruppen blir inte bättre av att Klas Fredén pressar på om att lösa det politiskt laddade fallet innan SÄPO tar över.

Martin Beck är sjukskriven men envisas med att gå till jobbet i väntan på en diagnos. Han, Oskar och Jenny tvingas förhålla sig till de växande spänningarna inom gruppen och det visar sig snart att flera av de inblandade bär på farliga hemligheter.

”BECK 42 – Den förlorade sonen” – premiär den 5 februari 2021 på C More
Ett käkben hittas mitt ute i skogen. När resten av kroppen hittas visar det sig att den alldeles nyligen är flyttad och tillhör en Viktor Eklund, försvunnen sedan fem år tillbaka. Hans mamma, kända författarinnan Cecilia Eklund, har precis lyckats lägga hans försvinnande bakom sig.

Det visar sig att Martin Beck varit den som för fem år sedan var ansvarig för utredningen om försvinnandet. Men Alex tycker att den är ovanligt tunn, det fattas viktig information och det är inte likt Martins vanligtvis noggranna arbete. Martin själv är väldigt förtegen och ovillig att prata om fallet. Fredén däremot tvekar inte att skylla det dåligt genomförda arbetet på Martin. Det är mycket som inte stämmer.

Martin är sjukskriven och mörkar för alla hur sjuk han verkligen är. Fredén däremot tar genast chansen och erbjuder Martins tjänst till Alex. Han vill ha nytt blod i kåren. Men Alex ser ut att ha helt andra planer. Något som Josef uppmärksammar.

Beck-filmerna bygger på författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöös karaktär och deckarsvit om Martin Beck