GALA magasin
You Are Reading
Carina Berg och Anders “Ankan” Johansson leder den åttonde Barncancergalan – Det svenska humorpriset
0
Film & TV

Carina Berg och Anders “Ankan” Johansson leder den åttonde Barncancergalan – Det svenska humorpriset

Snart är det återigen dags för Barncancergalan – Det svenska humorpriset som för åttonde året i rad sätter strålkastarljuset på kampen mot barncancer. Samtidigt hyllas och belönas de svenska humorister som gett oss de största och mest välbehövliga skratten i en direktsänd gala från Berns i Stockholm ledd av Carina Berg och komikern Anders “Ankan” Johansson.

– Jag önskar att den här galan inte behövdes, men det gör den tyvärr. Det är ett av mina absolut viktigaste och mest hedrande uppdrag, och jag hoppas att så många som möjligt tittar, berörs, skrattar och framför allt engagerar sig tillsammans med oss, säger Carina Berg.

Måndag den 26 september direktsänder Kanal 5 och discovery+ en av årets viktigaste galor. Barncancergalan – Det svenska humorpriset bidrar till och stöttar den livsviktiga cancerforskningen och kampen mot barncancer. En varm och känslosam kväll där starka berättelser varvas med artistframträdanden i absolut toppklass – och där årets främsta humorister belönas med varsin åtråvärd Papphammarstatyett. Galan leds återigen av Carina Berg som är nominerad till Kristallen som Årets kvinnliga programledare, bland annat för sina tidigare insatser för galan. I år får hon desutom sällskap på Berns scen av komikern Anders “Ankan” Johansson.

– Det här med att leda gala ingår liksom inte i mina ordinarie arbetsuppgifter. Men tillsammans med Carina så kan jag inte ens tänka mig hur det kan gå fel. Vi har gått bredvid varandra sen stenåldern då vi jobbade på P3 och nu äntligen får vi göra något ihop, säger Anders Johansson.

– En av många fina saker med det här jobbet är att jag får chansen att jobba med roliga människor jag inte jobbat med förut. Jag är så glad att få göra detta med Anders, en person som fått mig att skratta så mycket och som utstrålar så mycket värme och klokskap, säger Carina Berg.

Barncancergalan – Det svenska humorpriset sätter för åttonde året i rad kampen mot barncancer i fokus. Samtidigt hyllar galan humorister som givit oss ett gott skratt när det har behövts som mest.

– Det känns väldigt bra att på något sätt kunna använda mitt vanligtvis ofta ytliga yrke, till något så viktigt som kampen mot barncancer, säger Anders Johansson.

Varje dag insjuknar ett barn i cancer i Sverige. Tack vare framgångsrik forskning är idag femårsöverlevnaden efter barncancer i genomsnitt 85 procent. I takt med den medicinska utvecklingen ökar antalet överlevare årligen, samtidigt är barncancer fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn i åldrarna 1–14 år. Barncancerfondens vision är att alla som drabbas av barncancer ska överleva och kunna leva ett långt och gott liv. Genom att bli Barnsupporter och bidra ekonomiskt till Barncancerfonden kan mer pengar läggas på forskning och arbetet med att förbättra livskvaliteten hos de som överlever fortsätta.

– Utöver att hylla Sveriges humorister är detta en kväll då vi vill ge tittarna en inblick i vardagen för de drabbade barnen och familjerna. Även om utvecklingen går i rätt riktning och fler barn idag överlever sin barncancer återstår fortfarande många svåra gåtor att lösa. Vi hoppas därför på ett stort engagemang från de som tittar så att vi tillsammans kan fortsätta bidra till den livsviktiga forskningen, säger Anne Bergsten, exekutiv producent för Barncancergalan på Barncancerfonden.

Under kvällen kommer det även att delas ut bronsstatyetter, föreställandes Gösta Ekmans ikoniska karaktär Herr Gunnar Papphammar, till Sveriges främsta inom humor på scen, film, tv och webb.

– Det är en ära att för åttonde året få sända Barncancergalan – Det svenska humorpriset och vi på Warner Bros. Discovery är väldigt stolta över vårt långvariga samarbete med Barncancerfonden. Det kommer bli en känslosam men även rolig kväll som vi hoppas kommer engagera och locka många nya Barnsupportrar. Tillsammans kan vi alla bidra till den livsviktiga cancerforskningen och kampen mot barncancer, säger Mattias Askergren, exekutiv producent på Warner Bros. Discovery.

Barncancergalan – Det svenska humorpriset produceras av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Warner Bros. Discovery och direktsänds från Berns måndagen den 26 september kl. 20.00 på Kanal 5 och discovery+.

Foto:Linus Hallsenius / Kanal 5 och discovery+