GALA magasin
You Are Reading
Prinsarnas tal på Idrottsgalan
0
Kungligt

Prinsarnas tal på Idrottsgalan

Vid Idrottsgalan delade Prins Carl Philip ut Radiosportens Jerringpris till skidåkaren Ebba Andersson. Prins Daniel delade ut priset Årets peppare till den ideella föreningen Hej Främling.  Under Svenska Idrottsgalan hyllas årets främsta idrottsutövare med flera olika priser. Årets gala ägde rum måndagen den 22 januari på Friends Arena i Stockholm. Läs mer om galan här.

Prins Carl Philip och Bengt Skött presenterar Jerringprisvinnaren Ebba Andersson som deltog via länk.

Prins Carl Philip delade ut Radiosportens Jerringpris som i år gick till längd­skidåkaren Ebba Andersson som under 2023 tog VM-guld i skiathlon och 30 kilometer. Vinnaren av Jerringpriset utses genom omröstning av svenska folket och är instiftat av Sveriges Radios sportredaktion.

Vid galan delade Prins Daniel ut priset Årets peppare. Vinnaren utses av organisationen Generation Pep, som grundats av Kronprinsessparet. Priset delas ut till en person, organisation eller ett initiativ som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig.

Årets vinnare blev den ideella organisationen Hej Främling.

Här är prins Carl Philips tal:

Mina damer och herrar, idrottssverige!

Jag är stolt och glad över att stå här idag igen.

Inte bara för att jag har fått äran att lyfta fram svenska prestationer under året – utan för att tillsammans med er alla hylla idrotten. Idrotten som skapar så mycket glädje för så många. Idrotten som bygger gemenskap, och skapar mening i tillvaron. Och idrotten som främjar god hälsa.

Idrottsgalan är ett tillfälle att tillsammans få hylla svenska idrottsframgångar. Och titta bara på ikväll! Vilka fantastiska idrottsögonblick vi har fått vara med om 2023! Men vi får inte glömma bort att bakom varje framgång finns en inspirerande tränare. Ett stöttande lag. Ett engagerat team.

Föräldrar eller andra anhöriga som packar väskor och förbereder inför träningar. För att inte tala om alla träningskläder som ska tvättas! Föräldrar och anhöriga som outtröttligt backar upp, kanske i många år, och som finns där i både medgång och motgång.

Och – vi ska så klart inte heller glömma publiken på idrottsplatser över hela Sverige, som har en stor betydelse för hela idrotten. Tack till er alla som får idrottstalanger att växa till stjärnor och förebilder.

Jerringpriset – svenska folkets pris för årets idrottsprestation – delas ut till just en sådan förebild.

Stort tack alla ni som röstat fram vinnaren av Jerringpriset 2023!

Och tack hela idrottssverige som bidragit till att vi, år efter år, har en aldrig sinande ström av framgångsrika idrottare att hylla.

Men nu tycker jag att det ska bli väldigt spännande att se vem som vinner svenskarnas röst på Jerringpriset.

Prins Daniels tal:

Det finns en kraft som överskrider fysiska gränser, spårk och kulturella skillnader, ett fenomen som förenar oss på ett sätt som få andra saker kan – idrott.

Mina damer och herrar,

Vi känner idrotten på så många sätt.

Vi känner den i omklädningsrummet när vi tar på oss matchtröjan med klubbmärket närmast hjärtat.

Vi känner den när vi sitter på läktaren eller står på en blåsig idrottsplats och tittar på våra barn.

Vi känner den i publikens jubel, förenade under en flagga, oavsett om det är EM, VM eller olympiska spelen, så är den inte bara ett spel – den är gemenskap, glädje, stora drömmar och identitet – idrotten.

Varje mål som görs, varje rekord som slås, ekar inte bara i våra hjärtan utan påverkar också hur vi själva och andra ser på vårt land.

När idrotten är som finast, visar den det bästa, av vad vi människor kan vara.

Mina damer och herrar.

Men om vi ska få fortsätta att njuta av idrott på högsta nivå, eller om vi åtminstone ska säkerställa att alla barn och unga ges chansen att leva ett hälsosamt liv. Då duger det inte att det är som i dag, då bara 2 av 10 barn rör på sig tillräckligt mycket varje dag.

Här har vi en ordentlig hemläxa att göra.

Det är vi vuxna som bär ansvaret för hur illa det ser ut i dag, men också får hur bra det kan se ut i morgon.

Sverige kan bättre!

Några som gör sitt bästa för att bidra till detta är Årets peppare 2024!

Hej främling!

 

Foto: Swedish Press Agency