GALA magasin
You Are Reading
Prins Carl Philip deltog på Veterandagen – se bilder!
0
Kungligt

Prins Carl Philip deltog på Veterandagen – se bilder!

Igår deltog prins Carl Philip vid högtidlighållandet av Veterandagen 2022. Under en ceremoni nedlade Prinsen en krans vid Veteranmonumentet och medaljerade personal som tilldelats Försvarsmaktens medalj för sårad i strid, respektive Försvarsmaktens förtjänstmedalj.

Ceremonin ägde rum vid Veteranmonumentet Restare i anslutning till Sjöhistoriska museet i Stockholm. Tal hölls av riksdagens talman, statsministern, överbefälhavaren och rikspolischefen. Under ceremonin genomfördes även korum, musikframträdanden av arméns musikkår och fältartister, samt en överflygning av Jas 39 Gripen i Missing-man-formation.

Kransnedläggning vid Veteranmonumentet Restare vid Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Om Veterandagen

I Sverige är veterandagen den 29 maj sedan 2018 en allmän flaggdag. Dagen firas på FN:s internationella fredssoldatdag och syftar till att hedra personal som deltar eller har deltagit i internationella militära eller civila insatser.

Högtidlighållandet av veterandagen som allmän flaggdag innebär att de svenska veteranerna återkommande uppmärksammas och synliggörs för den bredare allmänheten.

Dagen är ägnad att öka kunskapen hos befolkningen om veteranernas insatser och tjäna som en påminnelse om att militära och civila veteraner och deras insatser för fred och säkerhet är av särskild betydelse för Sverige som nation.

Statsminister Magdalena Andersson, överbefälhavare Micael Bydén och Prins Carl Philip.

Foto: Swedish Press Agency