GALA magasin
You Are Reading
Pampig ceremoni vid riksmötets öppnande
0
Kungligt

Pampig ceremoni vid riksmötets öppnande

Kronprinsessparet

Igår öppnade H.M. Konungen 2021/2022 års riksmöte i riksdagens kammare. Det nya riksdagsåret har därmed inletts. Inför ceremonin färdades kungen, drottningen, kronprinsessan och prins Daniel i hästanspänd kortege från kungliga slottet till riksdagshuset där talman Andreas Norlén tog emot på trappan. På Riksplan paraderade grenadjärer ur Livgardet och Arméns musikkår konserterade. Drottningen och kronprinsessan var enligt tradition elegant klädda i svart och vitt.  Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kungafamiljen

Inne i riksdagens kammare inleddes öppningsceremonin med att ledamöterna sjöng Kungssången. Talmannen hemställde därefter om att Kungen skulle öppna 2021/2022 års riksmöte.

I talarstolen sade Kungen bland annat:

Var och en av oss har ett ansvar att sörja för att varje barn i vårt land ges en trygg uppväxt, bra värderingar och goda möjligheter att utvecklas.

Ärade ledamöter. De beslut ni fattar i denna kammare formar vårt land. I varje ögonblick är ni med och skapar Sveriges framtid.

Jag önskar er, valda ombud för Sveriges folk, kraft, mod och visdom i ert viktiga arbete.

Avslutningsvis förklarade Kungen 2021/2022 års riksmöte öppnat.

Statsministern avgav därefter sin regeringsförklaring.

Under ceremonin framfördes musik av Tuva B Larsen och Philip Jalmelid samt medlemmar ur Kungl. Filharmonikerna.

Riksmötets öppnande avslutades med att de församlade sjöng nationalsången varefter kungaparet, kronprinsessparet, talmannen, statsministern, de vice talmännen, riksmarskalken och riksdagsdirektören tågade ut till tonerna av Grande Marche.

Kungaparet
Kungaparet på väg till Storkyrkan för att delta i riksdagsgudstjänsten. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Riksdagsgudstjänst inledde dagen
Före ceremonin i riksdagshuset närvarade Kungaparet, Kronprinsessparet, riksdagens talman, statsministern och statsråd samt riksdagsledamöter i Storkyrkan vid Stockholms domkyrkoförsamlings traditionsenliga gudstjänst med anledning av riksmötets öppnande. Att hålla gudstjänst inför riksmötets öppnande är en flerhundraårig tradition och gudstjänsten leddes av domprost Marika Markovits och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Årets högtidstalare vid gudstjänsten var akademiledamoten Tua Forsström. Musik framfördes av en ensemble ur Marinens musikkår samt S:t Jakobs vokalensemble.

Riksdagens öppnande
Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna
Riksdagen
Kungaparet lämnar Kungliga slottet i en av Hovstallets vagnar. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Riksdagens öppnande
Kronprinsessparet på Inre borggården innan avfärd mot riksdagshuset. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna