GALA magasin
You Are Reading
Över alla hinder – dokumentär om världens bästa hopplandslag
0
Film & TV

Över alla hinder – dokumentär om världens bästa hopplandslag

Det svenska hopplandslaget har skördat mästerskapsframgångar i mängder och är ett av Sveriges mest populära landslag. Konkurrensen är stenhård i jakt på nya framgångar och nya, yngre, ryttare gör allt för att etablera sig i ett av världens bästa landslag. Samtidigt finns en oro över hästarnas status och skador på ryttare.
I dokumentären ”Över alla hinder” har TV4 följt det svenska hopplandslaget och förbundskapten Henrik Ankarcrona på nära håll inför att Sverige ska försöka försvara OS-guldet i Paris.

– Det här är och har länge varit världens bästa landslag. Det har varit både intressant och spännande att få komma nära alla ryttare och förbundskapten Henrik Ankarcrona, och få visa upp detaljer och sidor av det här landslaget som i många fall är helt okända för den breda publiken, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4.

”Över alla hinder är en dokumentärserie” i fyra delar som följer förbundskaptenen Henrik Ankarcrona och det svenska hopplandslaget i ridning. Dokumentärserien följer stjärnor som Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnson och Peder Fredricson under mästerskap, andra stora tävlingar och förberedelser hela vägen fram till OS i Paris. Även nya, lite mer okända, framtidshopp på ryttarsidan som Wilma Hellström, Evelina Tovek och Angelica Augustsson, som alla strävar efter att slå sig in i världens bästa landslag och nå världstoppen, medverkar i dokumentären. Gemensamt har de nya och de mer etablerade ryttarna samma mål, att få representera Sverige i OS i Paris. Med andra ord är det en stenhård kamp för att ta en av de få platserna som finns i OS-laget.

Hopplandslaget anses av många vara världens bästa landslag och är bland annat regerande olympiska mästare. De namnkunniga stjärnorna har skördat stora framgångar de senaste åren och under OS 2021 vann Sverige guld i lagtävlingen och under det senaste världsmästerskapet vann världsettan Henrik von Eckermann VM-guld individuellt och Sverige VM-guld i lagtävlingen. Samtidigt hade det svenska laget under VM 2022 den högsta medelåldern av samtliga landslag. Våren 2023 pensionerade dessutom Peder Fredricson stjärnhästen All In och andra stjärnhästar som Indiana och King Edward börjar även de bli till åren. I dokumentären berättar förbundskapten Henrik Ankarcrona och andra röster inom svensk ridsport, som exempelvis ryttare, journalister och andra nyckelpersoner, om framtiden för det svenska landslaget. Dokumentärserien ger bland annat en exklusiv inblick vad gäller Peder Fredricsons omtalade nackskada, utmaningen att hela tiden ha en häst i toppklass, den stenhårda konkurrensen bland ryttarna, de tuffa ekonomiska förutsättningarna för unga ryttare och andra stora utmaningar.

– Det har varit både speciellt och roligt att få visa upp hur både vi i landslaget och ryttarna individuellt jobbar bakom kulisserna i jakten på framgång. Det är en extremt hård konkurrens i Sveriges landslag. De senaste åren har vi haft både angenäma problem och mindre angenäma problem, som också gestaltas i dokumentären. Förhoppningsvis ger dokumentären tittarna en djupare inblick i svensk ridsport och hur vi jobbar för att nå nya framgångar både på kort och lång sikt, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten för det svenska hopplandslaget.

Över alla hinder produceras av Lisen Lindahl, som tidigare producerat dokumentärer som All In – den bevingade hästen och Sagan Stenmark.

Dokumentärserien Över alla hinder har premiär den 20 augusti på TV4 Play och TV4.

Foto: Henrik Larsson/TV4