GALA magasin
You Are Reading
Erik och Lotta leder två nya tv-program i höst
0
Film & TV

Erik och Lotta leder två nya tv-program i höst

Erik Haag

Till hösten är programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag tillbaka med två helt nya programformat på TV4 och TV4 Play. I underhållningsprogrammet ”En Smak på Livet” ska Lotta och Erik servera mat som väcker matminnen hos välkända gäster. Dessutom får TV4 ett nytt frågesportprogram i ”Big Bang” där kända personers kunskaper sätts på prov, hur mycket kan de om historien egentligen?

– Jag har velat göra en frågesport jättelänge, mycket för att jag tycker att det är ett oslagbart sätt att lära sig roliga grejer och umgås tillsammans, säger Lotta Lundgren.

– En smak på livet är ett experiment. Vi har grävt ner oss i fyra olika personers liv och lyckats rota fram ett antal maträtter som har haft en central betydelse i deras liv. Sen har Lotta lagat den maten och så äter vi den tillsammans och ser vad som händer, säger Erik Haag.

I varje avsnitt av En Smak på Livet bjuder Erik och Lotta in en välkänd person till bords. För att ta reda på om det går att slungas tillbaka till specifika händelser i gästens liv, genom att servera mat som gästen åt just då. Vilka minnen väcks av att äta något man inte ätit på trettio år och kan gamla minnen återupplivas genom mat? Lotta lagar maten och förhoppningen är att skapa en djupare bild av gästen med hjälp av mat och matminnen, stora som små, för att ge tittarna en mer intim inblick i varje gästs liv. Det blir många överraskningsmoment, hemliga gäster och spännande berättelser.

– Jag gillade idén men var inte helt säker på att experimentet skulle funka, men jag har nog sällan haft mer fel faktiskt, säger Lotta Lundgren.

– Genomgående var att gästerna aldrig slutade prata. Till slut fick vi säga åt dem att de var tvungna att åka hem till sig så att vi kunde få gå och lägga oss och sova någon gång, säger Erik Haag om hur det var att spela in programmet.

– På det sättet var det ju ett perfekt program att göra just nu, vi har ju inte heller träffat folk eller haft gäster på middag på ett helt år. Det verkar som om våra gäster kände likadant för det var väldigt glada inspelningsdagar, säger Lotta Lundgren.

Big Bang är frågesporten som sträcker sig från jordens begynnelse till i dag och där allt kan hända. Åtta kändispar tävlar mot varandra i frågor som kan landa var som helst i historien. Erik och Lotta programleder det nya programformatet som utlovar underhållning och överraskande moment. Intressant fakta presenteras på ett roligt sätt och alla kan vara med och gissa.

– Vi kollar på nästan alla frågesporter som går på tv. Roligast är när ungarna kan något som man själv inte hade koll på, eller när man lär sig något man inte hade en aning om. Sen är det ju en annorlunda tävlingsform på så vis att de riktiga vinnarna nästan alltid är de som klarar av att förlora på ett kul och bjussigt sätt. Ville man ha deltagare som kunde allt kunde man ju låta datamaskiner tävla. Men det låter svintråkigt om du frågar mig, säger Erik Haag.

– Mitt bästa tips till alla som fått för sig att de inte är så allmänbildade som de skulle önska – kolla på frågesport, säger Lotta Lundgren.

Premiärdatumen för ”En Smak på Livet” är 29 augusti och för ”Big Bang” 27 september på TV4 och TV4 Play.

Foto: Pär Bäckstrand/TV4