GALA magasin
You Are Reading
Nyutgåva av Jan Guillous Ondskan
0
Boktips

Nyutgåva av Jan Guillous Ondskan

Det finns några böcker i den svenska litteraturen som gör ett outplånligt intryck på alla som läser dem. Dit hör Ondskan. Inspirerad av författaren och journalisten Jan Guillous egen brutala uppväxt har denna moderna klassiker präglat generationer av läsare sedan den utkom första gången 1981. Med ungefär en miljon läsare är den i dag ett standardverk i många skolors svenskundervisning.

Temat i Ondskan, våld på både gott och ont, förblir ständigt aktuellt. Kanske är det därför Ondskan prisas regelbundet. Filmen Oscarsnominerades och den franska översättningen vann ett prestigefullt litteraturpris. Nu får en ny generation ta del av berättelsen, både i en helt ny klassikerutgåva och i en dramatisk tv-serie producerad av SF Studios för TV4.

– Ondskan som bok är drygt fyrtio år gammal, det gjordes en film för tjugo år sedan och nu kommer en tv-serie. Det är märkligt att boken har en så lång livslängd. Desto bättre att den nya utgåvan är ovanligt snygg, säger Jan Guillou.

Nyutgåvan av Ondskan utkom den 1 november. TV-serien hade premiär den 5 november.

Jag läser ett stycke litteraturhistoria, som skiljer sig från så många andra eftersom den fortfarande når läsare, och som fortfarande är så påfallande aktuell. Det är väl det som kännetecknar en stor roman – vi blir aldrig färdiga med den, och den blir aldrig färdig med oss.

Ur förordet av Alex Schulman

Foto: Anna-Lena Ahlström/Piratförlaget