GALA magasin
You Are Reading
Nyår på hemmaplan, som vanligt
0
Blogg - Nicole Schulman

Nyår på hemmaplan, som vanligt

För många är jul och nyår traditionellt resandets tid. Inte för mig. Jag älskar pyntet, julbelysningen, julmaten här hemma i Stockholm. Middag med närmaste familjen på julafton och skålande med närmaste vännerna på nyår. Får jag välja är jag helst hemma hela december, och sparar pengarna till resor senare under vintern, när Stockholmsslasket har blivit en övermäktigt.

Med undantag för en Baliresa 2017 har nyår de senaste åren tillbringats på större eller mindre fester hemma hos mig eller någon kompis. Fyrverkerierna har beskådats från balkonger och fönster. ”Ut på krogen eller gatan går jag INTE” har varit min devis. Efter detta pandmi-år kände jag annorlunda. Fick panikkänslor av tanken på att sitta hemma, laga mat, dricka vin med närmsta pandemivännerna. Jag har gjort detta i ett år nu. Jag måste UT, se folk. Helst gå på rejv! Jag och en väninna hade planer på att ta en hotellweekend. Att slippa fixa middag och se nya människor på säkert avstånd i en hotellrestaurang lät som en dröm, men sen kom nya j-a restriktioner. Ingen alkohol efter kl. 20. Vi insåg att det var ohållbart. Slänga i sig en middag innan åtta och sen vad? Sitta ensamma på rummet fram till tolvslaget? Nej, vi skulle ofelbart somna.

Det fick bli krogen innan middagen istället. En drink med tre av de närmaste vännerna på Tak. Baren och restaurangen var med coronamått mätt fulla. Par med bordsbokningar droppade in till restaurangen med jämna mellanrum medan vi satt där och sippade på goda drinkar mellan kl. 17 och 19. Sedan hade vi beställt hem färdiga matkassar från gulliga restaurangen Mama Bear som hade en trerätters nyårsmeny för 600 kr/person, inklusive hemkörning och handskrivna instruktioner om hur maten skulle värmas och läggas upp. Slippa matlagning och stödja en lokal krog. Två flugor i en smäll!

Klockan slår 12 på Gustaf Vasa kyrka och fullmånen (nästan) lyser över nyårsfirarna i den milda natten.

22.30 tog vi t-banan till Odenplan för att skåla in tolvslaget med några vänner där. Nu har jag ju som sagt inte varit ute ”på gatan” vid tolvslaget på några år så jag vet inte hur det brukar se ut, men det var väldigt trevligt att se alla dessa finklädda sällskap irra omkring åt olika håll inför tolvslaget. Några med mer bestämda steg än andra. Vi hörde snarare till den irrande skaran. Väldigt mycket folk ute. Jag tänker mig att det var mer än ett ”vanligt” år eftersom man inte kan resa som vanligt. Avslutade med ett glas hos vännerna vid Odenplan och sedan en promenad hem över St. Eriksbron vid 2-tiden. Fortfarande mycket folk i rörelse. Bron var full med skräp; fyrverkerirester, flaskor, plastglas. Fler verkade ha tänk som jag: Det här året måste festas ut rejält så det inte dröjer sig kvar!