GALA magasin
You Are Reading
Nu lanseras Internetpionjärerna: en podcast om när Sverige kopplades upp
0
Nöje

Nu lanseras Internetpionjärerna: en podcast om när Sverige kopplades upp

Minns du ljudet av modemet som kopplades upp? Eller när du höll din första smartphone i handen? I år firar internet 30 år för allmänheten och nu lanseras Internetpionjärerna, en ny podd om internets historia. Programledaren Lina Thomsgård guidar lyssnaren genom en nostalgisk resa tillsammans med intressanta profiler som delar med sig av minnesvärda händelser i berättelsen om när Sverige kopplades upp.

Podcasten tar avstamp år 1996 och internet utsågs som årets julklapp. Vad många inte visste då var att internet skulle ha en avgörande betydelse för vår digitala utveckling och användning av digital teknik. Idag använder 90% av svenskarna internet varje dag och andelen som använder internet ökar.

I Internetpionjärerna, en ny podcast av Tele2, tar programledaren Lina Thomsgård med lyssnaren på en berättelse om händelserna och fenomenen som ledde fram till det internet vi idag tar för givet. Under fyra avsnitt kommer olika teman tas upp; som begynnelsen av internet, sociala mediers framväxt och e-gaming samt mycket mer. Bland annat berättar tv-profilen David Sundin om hur det gick till när han fick fria händer att skapa humorsajten Spermaharen med Killinggänget under 2000-talet och journalisten Ebba Kleberg von Sydow minns tillbaka på tiden när bloggandet föddes och de fördomar som bloggarna stötte på.

– Arbetet med podcasten har varit en väldigt rolig och omtumlande tidsresa i vår samtidshistoria. Så mycket har hänt på så kort tid med digitaliseringsreformer och nya kulturuttryck som förändrat samhället i grunden. Bank-ID! Spermaharen! Bloggarna! Jag tillhör själv generationen som minns tiden före internet men samtidigt inte skulle klara min tillvaro ens kvart utan internet idag. Genom att förstå hur vi hamnade här kanske vi lättare kan navigera i den spännande framtid som väntar, säger Lina Thomsgård, medieprofil och programledare för podden.

Internetpionjärerna finns där alla poddar finns.

Avsnitt och medverkande:

Avsnitt 1: Årets julklapp 1996 – Internet
Beata Wickbom, IT-entreprenör och digital strateg som hjälpte bygga upp Spray.se
Sebastian Siemiatkowski, VD för Klarna
Björn Rosengren, politiker och fd näringsminister
Helena Lingham, tidigare teknikansvarig för IT-abonnemang på Tele2 och som arbetade med lanseringen av Connect2Internet.

Foto: TV4 / Annika Berglund

 

Avsnitt 2: Miljonregn över komiker och bloggens födelse
Ebba Kleberg von Sydow, journalist och influencerprofil
David Sundin, komiker och TV-profil
Bo Hedin, journalist på Aftonbladet och webbpionjär

Avsnitt 3: Från WAP till app
Petter Dahl, expert på e-legitimationer
Jonas Lindström, säkerhetschef på Tele2

Avsnitt 4: Headshot och börsklipp
Christopher Alesund, e-sportare och tvåfaldig världsmästare i Counterstrike
Mattias Miksche, entreprenör och framgångsrik techinvesterare
Elin Ovéus, nätverkschef på Tele2 och jobbar med internethastigheten
Åsa Wallenrud, ”Miss Geek”, teknik- och prylexpert på TV4 Nyhetsmorgon