GALA magasin
You Are Reading
Mons Kallentofts succéböcker blir internationell TV-serie
0
Film & TV

Mons Kallentofts succéböcker blir internationell TV-serie

Netflix Frankrike utvecklar en serie baserad på Mons Kallentofts böcker om kriminalinspektör Malin Fors. Det blir en fransk duo bestående av regissör Xavier Gens och producent Vincent Roget, som kommer att ta sig an adaptionen av Mons Kallentofts spänningsserie om polisen Malin Fors. Den första boken i serien, Midvinterblod (2006) blev Kallentofts stora genombrott. Bokserien har sedan dess getts ut i tjugoåtta länder.

Mons Kallentoft är delaktig i manusarbetet för att säkerställa att den komplexa huvudkaraktären Malin Fors känns igen. Hon är den bästa utredaren, men befinner sig alltid på gränsen och har tidvis problem med alkohol och i sitt privatliv.

– Jag har länge sökt efter rätt sammanhang för att göra film eller tv av Malin Fors, och tackat nej till ett flertal erbjudanden. Nu har jag äntligen hittat de personer som inte bara kan göra Malin Fors rättvisa, utan lyfta gestaltningen av henne till helt nya nivåer. Att det sker i Frankrike värmer extra i hjärtat, eftersom böckerna har fått ett så fantastiskt mottagande där, säger Mons Kallentoft.

Böckerna om Malin Fors utspelar sig i och runt Linköping. Det står ännu inte klart var den franska Netflixversionen kommer att spelas in, eller vem som kommer att spela huvudpersonen Malin Fors, men det kommer att bli en fransktalande ensemble.

Xavier Gens är en mycket efterfrågad regissör och har bland annat regisserat filmen Mayhem, och tv-serien Gangs of London. Tillsammans med producent Vincent Roget ligger Xavier Gens också bakom en av Netflix Frankrikes storsatsningar, filmen Under Paris som släpptes i början av juni och som toppar Netflix listor världen över i detta nu.

Vincent Roget har även samproducerat årets supersuccé på franska biografer; Un p’tit truc en plus som det har sålts över sex miljoner biljetter.

Om Mons Kallentoft

Mons Kallentoft, född 1968, är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping men bor numera på Mallorca. Efter den Katapultprisbelönade debuten med thrillern Pesetas år 2000 gav han ut två omskrivna romaner och en internationellt uppmärksammad reportagebok om mat, mord och myter: Food noir.

Sitt stora genombrott fick han med den så kallade årstidsserien om kriminalinspektör Malin Fors. Sedan dess har hans kritikerrosade kriminalromaner getts ut i tjugoåtta länder och sålt i närmare fyra miljoner exemplar. Den andra serien om Malin Fors är inspirerad av de fyra elementen, och den tredje av de fem sinnena.

2014 kom den första delen i serien om Zack Herry. Våren 2022 utkom den åttonde delen i Zackserien, Grissly. Forum har även gett ut Kallentofts gastronomiska självbiografi Food Junkie. Livet maten döden. Med de två spänningsromanerna Se mig falla (2019) och Hör mig viska (2020) som utspelar sig på Mallorca bröt han ny mark i sitt författarskap. Hösten 2022 gavs första delen i serien Underdogs, Kärlekens algoritm, ut, och följdes hösten därpå av Älska dig länge.

I slutet av april gav Bokförlaget Forum ut Isgudarna, den femtonde delen i serien om Malin Fors.

Foto: Gabriel Liljevall/Bokförlaget Forum