GALA magasin
You Are Reading
Martina Haags succéböcker blir film
0
Nöje

Martina Haags succéböcker blir film

Martina Haags två succéböcker blir en långfilm på Viaplay. Inspelningarna har precis dragit igång med en stjärnspäckad rollista. Karaktären Petra spelas av Alexandra Rapaport samt Ella Hammarsten Liedberg – vars föräldrar Gustaf Hammarsten och Jessica Liedberg också är med i filmen. Dessutom spelar Shanti Roney Petras man – medan unga Petras kärleksintresse spelas av Adrian Macéus. ”Det är något som inte stämmer” har premiär nästa år på Viaplay och blir även Martina Haags regidebut.
– Böckerna har varit väldigt uppskattade bland läsarna och jag hoppas att filmen blir lika väl emottagen. Det finns en sorg och svärta men också humor och livsglädje i att ha återuppfunnit sig själv, säger Martina Haag.

Succéböckerna ”Det är något som inte stämmer” och ”Livet går så fort. Och så långsamt.” av Martina Haag slås nu samman i en film. Tillsammans med Peter Arrhenius har Martina Haag skrivit manus till Det är något som inte stämmer som har premiär på Viaplay nästa år. Långfilmen handlar om huvudkaraktären Petra i två epoker. Dels i nutid som 50-åring när hon går igenom en skilsmässa och rasar. Dels som 15-åring på åttiotalet, under de sista veckorna i nian, när hon försöker överleva sina föräldrars trasiga separation. Epokerna vävs samman och handlar om Petra som befinner sig vid en brytpunkt vid två olika skeden i livet. Filmen blandar Petras känslor som växlar mellan djupaste sorg och jublande stark livsglädje.

– Efter att ha skådespelat och skrivit manus till flera filmer känns det som ett naturligt steg att använda mina erfarenheter till att regissera min första långfilm. Och att börja med Det är något som inte stämmer var ett självklart val eftersom böckerna är så oerhört viktiga för mig, säger Martina Haag.

Huvudkaraktären Petra spelas av Alexandra Rapaport (Heder, Gåsmamman) och Ella Hammarsten Liedberg (Badhotellet).

– Det här är ett drömprojekt. Jag läste boken och den skakade om mig, det var total känsloidentifikation. När jag fick provläsa för Martina stockades rösten när jag läste vissa repliker och jag ville så fruktansvärt gärna göra den här rollen, säger Alexandra Rapaport.

Inspelningarna har precis dragit igång i Stockholm och hon ser fram emot att dela rollen med Ella Hammarsten Liedberg.

– Det ska bli spännande att hitta ett gemensamt kroppsspråk. Vi är samma människa i olika tidsåldrar. Vi vill visualisera att man bär sina upplevelser genom livet, säger Alexandra Rapaport.

Det är första långfilmen hon gör på länge och för Ella Hammarsten Liedberg är det hennes långfilmsdebut.

– Det är en utmaning och ett privilegium att få dela en roll. När jag läste manus fick jag direkt en stark känsla av att jag verkligen vill göra denna roll om någon. Jag såg direkt hur jag ville göra Petra, säger Ella Hammarsten Liedberg.

Hon är dotter till skådespelarna Gustaf Hammarsten (Thunder in my heart, Tillsammans) och Jessica Liedberg (Knutby, Tillsammans) som också har varsin roll i filmen. Jessica Liedberg spelar också hennes mamma och Gustaf Hammarsten syo-konsulent på skolan.

– Detta blir min första huvudroll vilket så klart känns väldigt spännande. Rollen som unga Petra blir en fantastisk tidsresa där jag får möjligheten att lajva åttiotalet. Jag lyckades dessutom knipa en större roll i den här filmen än både mamma och pappa.

Den Guldbaggebelönade Dramatenskådespelaren Shanti Roney (Tusenbröder, Vägen ut, Nymphomaniac), som var Martina Haags förstahandsval till rollen, spelar Petras man Anders i Det är något som inte stämmer.

– Martina Haag har gjort Det är något som inte stämmer till mer än bara en personlig uppgörelse, det är en allmängiltig berättelse som jag tror kommer beröra många människor, säger Shanti Roney.

Artisten och skådespelaren Adrian Macéus (Bert, Storm på Lugna gatan, Maria Wern) spelar unga Petras stora kärleksintresse Alexander.

– Dels är det otroligt kul att gå tillbaka till åren då mina föräldrar växte upp och kliva in i en helt annan tidsperiod. Dels är hela teamet otroligt begåvade, inte minst manus som är väldigt bra skrivet och intressant. Det här kommer bli superkul, säger Adrian Macéus.

Böckerna ”Det är något som inte stämmer” och ”Livet går så fort. Och så långsamt.” kom 2015 respektive 2017 och har sålts i närmaren en halv miljon exemplar. Inspelningarna av filmen är nu igång och den har premiär på Viaplay nästa år.

– Detta storfilmsprojekt kommer att bjuda på hög igenkänningsfaktor hos tittare i Sverige, Norden och internationellt – faktiskt, för alla som någonsin älskat eller blivit älskade. Vi har samlat ett team i världsklass för att berätta denna drabbande historia genom en ovanlig narrativ struktur. Vi fortsätter att särskilja Viaplay genom vår investering i unika streamingupplevelser, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på Viaplay Group.

Det är något som inte stämmer regisseras av Martina Haag (Dag för dag, Underbar och älskad av alla) som också skrivit manus tillsammans med Peter Arrhenius (Clark, Julkalendern Mirakel, Ingen utan skuld). Filmen produceras av Calle Jansson och Mathias Gruffman på Bigster. Exekutiv producenter på Viaplay är Sara Askelöf och Helena Larand.

Foto: Magnus Ragnvid