GALA magasin
You Are Reading
Marianne Mörck är årets Sommarskugga i ”Sommarlov”
0
GALA kidz

Marianne Mörck är årets Sommarskugga i ”Sommarlov”

Marianne Mörk

Ända sedan april har jakten på årets Sommarskugga pågått på SVT Barn, och i dagens avsnitt av Sommarlov lyckades äntligen programledarna fånga in och avslöja årets Sommarskugga! I den ikoniska svarta skuggdräkten gömde sig Kapten Doris, som spelas av Marianne Mörck. Det är alltså hon som har busat och skapat ett stort skuggslemsmoln, och sett till att det regnat skuggslem på programledarna i Sommarlov hela sommaren.

– Det har varit alldeles underbart att vara Sommarskuggan nr 6! När jag möter barn på stan som säger ”du är kapten Doris”, eller ”du är Sommarskuggan” uppnår jag ju det som jag har jobbat för hela mitt yrkesmässiga liv, det vill säga att sätta igång fantasin hos mina medmänniskor. Jag tycker så mycket om att få gå in i barnens fantasivärldar, säger Marianne Mörck.

Programledaren Alex Hermansson om avslöjandet:
– Jag blev enormt chockad, Kapten Doris var den sista jag hade förväntat mig skulle sitta där. Så det blev ju en fantastiskt lyckad överraskning och en otroligt fin historia när alla trådar väl knöts ihop. Den här skuggjakten ligger och lurar i bakhuvudet hela våren och hela sommaren och man försöker luska ut vem det kan vara, så det är lite av en urladdning nu när Sommarskuggan är avslöjad.

Några av de andra skuggmisstänkta under sommaren har varit Anders ”Ankan” Johansson, Polis-Alexandra, Tobbe trollkarl, Erik Ekstrand och de fiktiva figurerna Varmkorven och Doktor Skarp, alla kända från SVT Barn. En omröstning på SVT Barn visade att Anders Ankan Johansson var den som var mest misstänkt bland tittarna.

– Tittarnas engagemang är helt otroligt. Vi får tiotusentals brev och mail med tips, idéer, teckningar, pyssel och gissningar på vem som är Sommarskuggan. Sommarskuggan har blivit som en stor gemensam folkfest bland Sveriges barn, en lek som aldrig tycks ta slut, säger Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov.

Nästa års Sommarskugga:
I Sommarlovsprogrammet som sänds på söndag 8 augusti går Chefen på SVT Barn ut med en jobbannons för att hitta Sommarskuggan nr 7. Han vill nämligen ha kontroll över vem som blir nästa års Sommarskugga. I samband med det går SVT ut med en riktig jobbannons:

– Eftersom den fiktiva Chefen på SVT Barn går ut med en jobbannons i programmet så har vi valt att även göra det på riktigt. Man kommer alltså kunna ansöka om att bli Sommarskuggan nr 7, som vilket jobb som helst, säger Anna-Maria Nildén.

Annonsen finns på svt.se och de som söker ska vara kända profiler bland barn med barnasinnet kvar. SVT erbjuder ett fantasifullt jobb, där man får busa med programledarna på Sommarlov.

Fakta om Sommarskuggan: Jakten på Sommarskuggan startade redan i april med serien Sommarskuggan: Skuggornas dal. Sommarskuggan är en fiktiv figur på SVT Barn som bär en svart kostym. Den som bär dräkten busar med Sommarlovs programledare och lämnar sitt karakteristiska skuggslem efter sig. En känd person gömmer sig i dräkten, ingen känner till vem. Tillsammans med tittarna försöker programledarna lösa mysteriet genom att hitta ledtrådar. Sommarskuggan skapades 2016 i programmet Sommarlov. Ett hot behövdes till det årets superhjälte-tema och Sommarskuggan skapades. Sedan dess har karaktären fått leva vidare och har blivit en stor succé. Efter att Sommarskuggan nu har avslöjats fortsätter Sommarlov att sändas varje dag fram till fredag 20 augusti med nya spännande äventyr.

Sommarskuggor:
Kapten Doris (Marianne Mörck) – Sommarskuggan nr 6. Avsnittet finns i SVT Play. Nedladdningsbart klipp under fliken Video här. Pressbilder här.
David Sundin – Sommarskuggan nr 5 (2020)
Hasse Andersson – Sommarskuggan nr 4 (2019)
Caroline Hermansson -Sommarskuggan nr 3 (2018)
Malin Olsson – Sommarskuggan nr 2 (2017)
Chefen på SVT Barn (Jonas Karlström Hay) – Sommarskuggan nr 1 (2016)

Sommarlovs sänds på SVT Barn och SVT Play varje dag fram till 20 augusti

Foto: Urszula Striner/SVT