GALA magasin
You Are Reading
Lucka 6: Trivsel i diktaturens skugga
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 6: Trivsel i diktaturens skugga

Minsk, Belarus (latitud 53)

Ta sig hit: Just nu flyger Belavia direkt från Stockholm (1,5 timmar). I normala fall fler bolag, tror jag. Går också frekventa tåg och bussar från Vilnius, som tar 3-4 timmar.

Trestjärniga hotell från 300-400 SEK

När: Pampigt året runt. Inomhusgallerior på vintern, parker på sommaren.

Är det ok att semestra i en diktatur? kan man fråga sig. Jag svarar nästa alltid ja på den frågan. En väldigt stor del av världens befolkning lever under förhållanden som är allt annat än demokratiska och de förtjänar vårt stöd och vår uppmärksamhet. Åk dit och prata med folk, spendera dina pengar hos lokalbefolkningen. (Statsägda hotell på Kuba är möjligen moraliskt tveksamt.) Det berör mig mer att fredliga demonstranter fängslas i Minsk än om det hade skett i en stad jag aldrig besökt. Varför ska dessa vänliga, ödmjuka människor inte få ha samma frihet som vi? Jag besökte ett relativt folktomt Minsk en varm augustihelg. Många var ute på sina landställen fick vi som svar på frågan varför det var så lite folk. Mötte idel leenden och hjälpsamhet överallt i stan, som väl i och för sig kändes än mer glesbefolkad på grund av sin monumentala skala. Just därför är det min typ av stad. Man slipper trängas helt enkelt. Citykärnan i denna tvåmiljonersstad är trevlig att promenera i, och ska man längre ut finns en utmärkt tunnelbana.

Belarus var liksom Litauen och delar av Ukraina en del av Polsk-litauiska samväldet från medeltiden fram till slutet av 1700-talet. Det märks att länderna har gemensamma kulturella rötter. Om inte annat i den utmärkta maten och den goda vodkan. Samma fräscha, underjordiska shoppinggallerior där vi sökte svalka i Minsk dyker också upp i Kiev, men de kanske inte stammar från medeltiden i och för sig. Belarus är också känt för att till skillnad från resten av Östeuropa ha kvar sina Leninstatyer. En av de större finns att beskåda på Självständighetstorget mitt i stan. Enligt de vi frågade är detta statyvurmande snarare ett uttryck för konservatism än kommunism. Det kan också nämnas att landets underrättelsetjänst har behållit beteckningen KGB…

Republikens palats, cool regeringsbyggnad. Ett bygge som påbörjades på 80-talet men avslutades så sent som 2001.
Aldrig trångt men aldrig tomt. Gatulivet i Minsk var precis i min smak.