GALA magasin
You Are Reading
Lucka 20: Folktomma paradisstränder
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 20: Folktomma paradisstränder

Praslin, Seychellerna (latitud 4 S)

Ta sig hit: Många charterbolag har (hade) resor hit. Reguljärt enklast med Ethiopian Air via Addis Abeba, ca 16 timmar totalt. Den internationella flygplatsen ligger vid huvudstaden Victoria. Därifrån 20 minuters inrikesflyg eller båt.

Trestjärniga hotell från ca 1 500 SEK

När: Torrast från maj till oktober, regnigast i december till januari. Alltid samma temperatur, ca 25-30 grader.

Det här är det perfekta resmålet för den som inte gillar att trängas på stränderna. Är man ute efter party och folkliv är det däremot helt fel ö att bege sig till. Den relativt höga prisnivån och att det inte är helt lätt att ta sig hit gör att massturismen uteblir. På huvudön Mahe är det nog lite mer ”drag” men där har man inte de allra finaste stränderna. Praslins stränder är ständigt med på listor över världens bästa, med all rätt. Den platta vita sanden, omgiven av tropisk grönska och vackra granitformationer gör sig mycket bra på bild, och det ljumma turkosa vattnet är underbart att simma i. De är dessutom väldigt oexploaterade. Det finns nästan aldrig solstolar och parasoller. Vill man ha det får man hålla sig till hotellpoolerna. Ibland finns något hotell eller restaurang i närheten av stranden för mat och dryck men det är säkrast att ta med egen förtäring. Om inte annat för att det är hemskt dyrt. Räkna med minst svenska priser både i affärer och på restauranger, så självhushåll lönar sig.

Seychellerna har varit både fransk och brittisk koloni för att sedan bli självständigt 1976. Den internationella flygplatsen öppnade först 1971 men sedan dess har turismen varit en viktig inkomstkälla. Lokalbefolkningen pratar med andra ord perfekt engelska och i många fall även franska och andra språk. Alla är vänliga och hjälpsamma och tempot lugnt. Tröttnar man på strandlivet har ön även en känd nationalpark där man bland annat hittar den kända dubbelkokosnöten som kommit att bli örikets symbol. Väl värt ett besök. Man tar sig lätt runt på ön med buss, men kom ihåg att det blir beckmörkt så fort solen går ner vid 18.30. Ficklampa är en bra grej att ta med.

På väg hem till vår bungalow vid stranden Grand Anse.
En lång vandring över berget till stranden Anse Georgette.