GALA magasin
You Are Reading
Lucka 2: Amerikas nordligaste ort
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 2: Amerikas nordligaste ort

Barrow, Alaska (latitud 71)

Ta sig hit: en dryg timmes flyg från Fairbanks

Trestjärnigt hotell ca 1 500 SEK

När: Vintertid om man vill få chansen (risken) att se isbjörnar på gatorna, annars sommar. Här sträcker sig polarnatten ”bara” från den 18 november till 23 januari.

Vi dröjer oss kvar vid Norra ishavets rand i en dag till. Jag gillar ju avlägsna platser där människor ändå har skapat sig en bekväm tillvaro, och Barrow (som 2016 bytte namn till inuiternas beteckning på platsen: Utqiaġvik) är om möjligt än mer avlägsen än gårdagens resmål. Speciellt för oss här i norden som först måste ta en lååång flygresa till någon av Alaskas större städer; Fairbanks eller Anchorage. Även dessa är värda ett besök, men att befinna sig på den absoluta nordspetsen av amerikanska kontinenten borde finnas med på allas bucketlist. Vyerna är unika: Platt som en pannkaka. Inga träd eller buskar men däremot ett par insjöar. Enkla, färgglada trähus utströsslade på lerig grund. Asfalt och permafrost kommer inte överens, så gummistövlar eller väldigt oömma skor är ett måste sommartid. Här jagar urinvånarna fortfarande grönlandsval under den isfria årstiden. Bytet delas upp mellan invånarna, så har du tur kan du bli bjuden på en valmåltid!

Eftersom Barrow är huvudort i regionen finns här det mesta i form av kommunal service så som sporthall, bibliotek, skolor och museum, trots att orten bara har omkring 4 000 invånare. Det finns även ett par större mataffärer där man bland annat kan köpa vapen och ammunition. När polarhavsisen lägger sig hela vägen in till stan är det som sagt lätt för isbjörnarna att knalla in, även om det är ovanligt. Något som inte finns är alkohol, på grund av tidigare alkoholrelaterade problem bland befolkningen. Någon stor hamn finns inte heller, så all transport till och från orten sker med flyg. På vintern går det även att ta sig över snön eller isen till närbelägna byar.

Till och med tandläkarmottagning finns det, av enklare modell.
Många söta slädhundar träffar man på här. Denna har en gammal båt på stranden som koja.