GALA magasin
Du läser
Kyckling i krämig georgisk valnötssås
0
Blogg - Lena Söderström

Kyckling i krämig georgisk valnötssås

Här kommer ett recept på ett av mina absoluta guldkorn – kyckling i krämig georgisk valnötssås.

Receptet är från @oleg_skippari som bor i London, men har sina rötter i Georgien. Han har skrivit en bok om georgisk mat och har sitt eget bokförlag!
Du lagar såsen utan smör, grädde eller mjöl. Bara valnötskärnor, lätt kycklingbuljong och en bra mixer, jag använder @blendtec från @hippiedeluxese, men du kan använda en vanlig matberedare, kör bara några minuter extra så att nötterna finfördelas. Resultatet blir en silkeslen, nötig sås som är lika god varje gång.

Det här är mat som känns både hälsosam och lyxig på samma gång. Passar perfekt som huvudrätt, som liten rätt eller på en buffé. En riktig favorit hemma hos mig – kanske blir den det hos dig också?

 

 

Satsivi på kyckling

• 4 kycklingfiléer, gärna minutfilé
• 1 hönsbuljongtärning

Sås:
• 300 g valnötter (350 g till sås, 50 g till topping)
• 2 vitlöksklyftor
• 1 tsk bockhornsklöver, mald
• ½ tsk malen koriander
• En nypa kanel
• Salt, svartpeppar
• 3 dl kycklingbuljong, (sparad från koket)
• Lite valnöts- eller olivolja

Gör så här
1. Lägg kycklingen i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningen. Koka upp och koka kycklingen ca 20 minuter eller tills den är genomkokt. Spara buljongen.
2. Mixa 350 g valnötter till en slät pasta, använd gärna en stark mixer eller mixa i matberedare en längre stund. (tillsätt hälften av buljonngen, om maskinen slutar mixa)
3. Rör ner pressad vitlök, kryddor, salt och peppar i såsen. Späd med buljongen till en tjock, krämig konsistens, som liknar utrörd creme fraiche.
4. Häll såsen i kastrullen. Lägg i kycklingen, rör om och värm försiktigt (den får inte koka!). Servera varm eller kyld.
5. Toppa med lite valnötsolja vid servering.
Garnera gärna med hackade valnötskärnor och hackad koriander.