GALA magasin
You Are Reading
Följ kungens jubileumsår i bilder
0
Kungligt

Följ kungens jubileumsår i bilder

Vilket jubileumsår det har varit för vår käre kung! Under 2023 har Kungens 50 år på tronen firats. 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung har också markerats under året. Kungen är Sveriges främste representant och har som statschef framför allt statsceremoniella och representativa uppgifter, vilka regleras i grundlagen. Kungen har under sin tid på tronen genomfört över 80 statsbesök utomlands för att främja Sverige och svenska intressen. H.M. Konungen är beskyddare och hedersledamot av ett mycket stort antal svenska akademier, organisationer och sammanslutningar. Trots sina 78 år så har Kungen ett högt tempo och arbetar mer än många vilket inte minst visat sig under detta jubileumsår. Invigningar, mottagningar, prisutdelningar, representationresor, jubileumsdagar, banketter , statsbesök och mycket mycket mer. Och speciellt på den stora jubileumsdagen, med bland annat jubileumskonserten på Norrbro, var det tydligt hur populär vår kung är och hur mycket han – och hela kungafamiljen – betyder för Sverige. Här bjuder vi på en bildkavalkad från året som gått och längre ner kan du läsa mer om kungens jubileumsår. För Sverige i tiden.

Med anledning av jubileet har ett nytt porträtt av Kungen tagits av fotograf Thron Ullberg i Rikssalen på Kungl. Slottet i Stockholm.

Kungens jubileumsår:

I januari inleddes jubileumsåret med en Sverigemiddag på Kungl. Slottet. Till middagen var representanter från Sveriges samtliga län inbjudna genom landshövdingarna.

Länsresor
Som en del av firandet av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen besökte Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023.

Länsbesöken ägde rum i residensstäderna och landshövdingarna stod som värdar. Besöksprogrammen var varierade, men alla innehöll publika evenemang under vilka Kungen och Drottningen gavs möjlighet att möta länens invånare.

Länsbesöken ägde rum följande datum:

9 februari, Nyköping, Södermanlands län
16 februari, Jönköping, Jönköpings län
9 mars, Västerås, Västmanlands län
30 mars, Luleå, Norrbottens län
3 april, Östersund, Jämtlands län
20 april, Karlskrona, Blekinge län
27 april, Uppsala, Uppsala län
8 maj, Härnösand, Västernorrlands län
12 maj, Örebro, Örebro län
16 maj, Kalmar, Kalmar län
25 maj, Linköping, Östergötlands län
31 maj, Växjö, Kronobergs län
4 juni, Göteborg, Västra Götalands län
14 juni, Visby, Gotlands län
20 juni, Malmö, Skåne län
22 juni, Stockholm, Stockholms län
17 augusti, Falun, Dalarnas län
21 augusti, Gävle, Gävleborgs län
24 augusti, Halmstad, Hallands län
31 augusti, Umeå, Västerbottens län
7 september, Karlstad, Värmlands län
Se bilder från länsbesöken!

Firande av Sverige 500 år – i Strängnäs och Stockholm
Den 6 juni 2023 uppmärksammades att det på dagen var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade nationalstaten Sverige.

Kungen och Drottningen inledde nationaldagsfirandet i Strängnäs och avslutade dagen i Stockholm.

Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm blev detta jubileumsår mer omfattande. H.M. Konungen gav under kvällen även en större nationaldags­mottagning på Nordiska museet för det officiella Sveriges representanter, samt den diplomatiska kåren.

Jubileumsafton på Gripsholms slott
Med Fredrik Lindström som konferencier anordnades en jubileumsafton den 18 augusti med anledning av att det i år är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.

Framför Gripsholms slott, på den vackra vattenomgärdade gräsmattan på Slottsholmen bjöd kvällen på en musikalisk, humoristisk resa genom den kedja av händelser som format vårt moderna Sverige.

Artisterna Lisa Nilsson, Lena Philipsson, Solala, Josefin Johansson och Richard Söderberg medverkade och Norrköpings symfoniorkester under ledning av Alexander Hanson förenade det populära med det klassiska, dåtid och nutid.

Utställningar
Under året arrangeras utställningar på Kungl. Slottet och Slottsbacken i Gamla stan i Stockholm med anknytning till jubileumsåret. Gripsholms slott därutöver har Gustav Vasa i fokus med bland annat föredrag och fördjupande visningar.

Foto: Swedish Press Agency och Kungahuset