GALA magasin
You Are Reading
Kungen vid ceremonier för Natoanslutningen
0
Kungligt

Kungen vid ceremonier för Natoanslutningen

I dag höll H.M. Konungen tal utanför riksdagshuset vid en flagghissningsceremoni för att markera Sveriges medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen, Nato.

Kung Carl Gustaf på väg till ceremonin tillsammans med talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson.

Under måndagsmorgonen samlades Kungen, talmannen, statsministern, riksdagsledamöter samt representater för det officiella Sverige och diplomatiska kåren för att markera Sveriges anslutning till Nato. På Riksplan, utanför riksdagshuset, hissades Natos flagga till tonerna av Natohymnen. Under ceremonin höll Kungen ett tal i vilket han bland annat sade:

Den militära alliansfrihet som grundlades under Karl XIV Johan har vi nu lämnat bakom oss.

Beslutet om Natomedlemskapet är fattat i enlighet med våra grundlagar. Det är taget av en bred majoritet av våra folkvalda.

En ny epok inom säkerhetspolitiken har tagit sin början.

H.M. Konungen

Kungen höll tal.

Kungen, talmannen, statsråden samt representanter för Försvarsmakten, det officiella Sverige och diplomatiska kåren samlades för en flagghissningsceremoni under överbefälhavarens värdskap på Karlbergs slott.

Ceremoni på Karlberg
Under eftermiddagen var Kungen gäst när överbefälhavare general Micael Bydén stod värd för en ceremoni på Karlbergs slott med anledning av inträdet i Nato.

JAS 39 Gripen flög i formation över Stockholm.

Foto: Swedish Press Agency