GALA magasin
You Are Reading
Kungen: ”Närheten mellan Finland och Sverige är inte enbart geografisk”
0
Kungligt

Kungen: ”Närheten mellan Finland och Sverige är inte enbart geografisk”

I dag inleddes statsbesöket från Finland. President Sauli Niinistö, tillsammans med fru Jenni Haukio, besöker Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Presidenten åtföljs av en delegation med representanter för regering och näringsliv.

Syftet med statsbesöket är att bekräfta de goda relationerna mellan Sverige och Finland, samt lyfta fram de omfattande samarbeten som pågår och som kan utvecklas ytterligare. Det gäller bland annat inom krisberedskap och civilt försvar, samarbetet mellan våra försvarsmakter, samt bland företag som arbetar med innovation och grön omställning. Kulturen och dess omstart efter pandemin kommer också att uppmärksammas i samband med besöket. Besöket genomförs under två dagar och äger rum i Stockholm med omnejd.

Välkomstceremoni på Kungl. Slottet

I samband med välkomstceremonin inspekterade Kungen och president Niinistö grenadjärkompaniet på Kungl. Slottets inre borggård. På borggården fanns även representanter från riksdag och regering för att hälsa de finska gästerna välkomna. I Victoriasalongen hälsades därefter Finlands presidentpar välkomna till Sverige av kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Pressuttalanden

I Lovisa Ulrikas matsal gav Kungen och president Niinistö pressuttalanden. I sitt uttalande sa Kungen bland annat:

Närheten mellan Finland och Sverige är inte enbart geografisk. Vi delar historia, kultur och värderingar. Vi är kollegor och samarbetspartners. Vänner och familj.

H.M. Konungen

Besök i Bernadottebiblioteket och riksdagen
Därefter fick Drottningen och fru Haukio en visning av Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet. Tillsammans med Kungen besökte de sedan riksdagen där president Niinistö höll ett anförande.

Kungen och presidenten illsammans med riksdagens talman Andreas Norlén vid ankomsten till andra kammarsalen i riksdagshuset.

Om statsbesök
Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.

Foto: Swedish Press Agency