GALA magasin
You Are Reading
Här är programmet för statsbesöket från Finland
0
Kungligt

Här är programmet för statsbesöket från Finland

Republiken Finlands president Alexander Stubb avlägger statsbesök i Sverige på inbjudan av H.M Konungen. Presidenten åtföljs av sin hustru, Suzanne Innes-Stubb, ministrar ur den finska regeringen och en näringslivs­delegation.

Kungaparet och Finlands presidentpar åker till Kungl. Slottet i hästkortege på tisdag 23 april. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Program
Tisdag 23 april
Högtidlig välkomstceremoni
Statsbesöket inleds när Kungaparet möter presidentparet vid Hovstallet för kortege till Kungl. Slottet.
Hovstallet

Vid den högtidliga välkomstceremonin på Inre borggården inspekterar presidenten och Kungen Grenadjärkompaniet ur Livgardet och nationalsånger spelas. I Rikssalen presenteras sedan presidentparet för representanter för riksdag och regering. Kungaparet hälsar samtidigt på den finska delegationen.

Allmänheten är välkommen att närvara vid välkomstceremonin på Inre borggården. Ingång via södra slottsvalvet. Portarna stängs kl. 9.30 – kom i god tid. Av säkerhetsskäl får inga väskor tas med in på borggården.
Kungl. Slottet

Kungen och presidenten ger därefter ett pressuttalande i Lovisa Ulrikas matsal.

Bernadottebiblioteket
Drottningen och fru Innes-Stubb besöker Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.
Bernadottebiblioteket

Möte med talmannen
President Stubb tas emot av talman Andreas Norlén i riksdagen. Efter deras möte håller presidenten ett anförande i Andrakammar­salen, i närvaro av Kungaparet och fru Innes-Stubb. Anförandet webbsänds på riksdagens webbplats.
Riksdagen

Lunch
Kungaparet bjuder presidentparet på lunch på Kungl. Slottet. Utrikesministern står samtidigt värd för en lunch på Utrikes­departementet för representanter ur den finska delegationen.

Möte med statsministern
Efter lunch tar statsminister Ulf Kristersson emot president Alexander Stubb i Rosenbad. Efter bilaterala överläggningar med säkerhetspolitiskt fokus hålls en presskonferens i regeringens pressrum. Presskonferensen, som hålls på svenska, webbsänds på regeringens webbplats.
Regeringen

Besök på Sven Harrys konstmuseum
Fru Innes-Stubb och drottningen besöker Sven Harrys konstmuseum och utställningen ”Carl-Fredrik Hill och Fanny Churberg – mot ett nytt landskap”. De tas emot av museets chef Dragana Kusoffsky Maksimovic. Kulturminister Parisa Liljestrand representerar regeringen.
Sven Harrys konstmuseum

Sätraskolan
Fru Innes-Stubb och drottningen besöker Sätraskolan för en presentation om Mentor Sverige och samarbetet mellan Mentor Sverige och Sätraskolan. De tas emot av generalsekreteraren för Mentor Sverige Cecilia Bernard och Sätraskolans rektor Margareta Forsman.

Socialminister Jakob Forssmed representerar regeringen och skolborgarrådet Emilia Bjuggren representerar Stockholms stad. Drottningen är grundare av Mentor, som är en ideell organisation som får unga att växa, bli starka och tro på sig själva med hjälp av mentorskap.
Sätraskolan
Mentor

Näringslivsseminarium
Kungen och president Alexander Stubb håller anföranden i samband med det näringslivsseminarium som arrangeras av Business Sweden på Grand hotell, med syfte att ytterligare stärka det goda affärsutbytet. Det övergripande temat för seminariet är innovation och stärkt konkurrenskraft med fokus på hur Finland och Sverige kan förbättra ländernas regionala konkurrenskraft i ett snabbt föränderligt geopolitiskt landskap.

Vid seminariet diskuteras frågor om fördjupat samarbete inom försvarsinnovation, energi, kritiska mineraler och biobaserade material och hur länderna kan fortsätta utveckla ledarskap inom telekom och AI. Från regeringens sida medverkar statsminister Ulf Kristersson, vice statsminister och energi- och näringsminister Ebba Busch samt bistånds- och utrikesminister Johan Forssell. De talar även vid seminariet.

Galamiddag
Statsbesökets första dag avslutas med att Kungaparet ger en galamiddag på Kungl. Slottet.

Onsdag 24 april
Onsdagens program äger rum i Göteborg. Regeringen kommer där att representeras av utrikesminister Tobias Billström, minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Göteborgs universitet
Presidentparet och Kungaparet besöker Göteborgs universitet. De tas emot universitetsrektor Malin Broberg och kommunalfullmäktiges ordförande Aslan Akbas med fru Shickran Barkarmo. Efter en introduktion till universitet håller president Alexander Stubb ett anförande, som följs av en frågestund med universitetets studenter med Lisbeth Aggestam som moderator.
Göteborgs universitet

Lunch
Landshövding Sten Tolgfors står värd för en lunch på residenset.

Göteborgs hamn
Eftermiddagens program inleds med en presentation av Göteborgs hamn och dess verksamhet, under en färd ombord på M/S Hamnen. Presidentparet och Kungaparet tas emot av hamnens verkställande direktör Göran Eriksson.
Göteborgs hamn

Älvsborgs amfibieregemente
Presidentparet och Kungaparet besöker Älvsborgs amfibieregemente. De tas emot av emot av överste Fredrik Herlitz, chef för regementet. Efter en introduktion om hur omvärldsläget påverkar den västra delen av Sverige och Göteborgs garnison ges en förevisning av landstigning och materiel. Presidentparet och Kungaparet får också möjlighet att samtala med soldater och rekryter.
Älvsborgs amfibieregemente

Presidentparets mottagning
President Alexander Stubb och fru Suzanne Innes-Stubb ger en mottagning till Kungaparets ära.
Göteborgs konstmuseum

Avsked
Statsbesöket avslutas när Kungaparet tar farväl av sina gäster vid en ceremoni på Landvetter flygplats.