GALA magasin
Du läser
Kungaparet gav Sverige­middag på Slottet – se bilder!
0
Kungligt

Kungaparet gav Sverige­middag på Slottet – se bilder!

Kungaparet gav Sverigemiddag på Slottet för att uppmärksamma personer som gjort betydande insatser för Sverige lokalt, regionalt eller nationellt. Sverigemiddag är en form av representationsmiddag som infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen år 2013.

Kungen, Drottningen och Prins Carl Philip tog emot gästerna i Lovisa Ulrikas matsal.
Skådespelerskan Eva Röse.
Kumg Carl Gustaf hälsar på skidkungen Gunde Svan.
Kungen välkomnar Margareta Thorgren, Kungahusets informationschef.
Vackra drottning Silvia.

Inbjudna gäster till dagens Sverige­middag var representanter från kulturliv, näringsliv, hälso- och sjukvård, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län, samt landets landshövdingar. De cirka 180 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet och Prins Carl Philip i Lovisa Ulrikas matsal i Bernadottevåningen på Kungl. Slottet.

En serenadensemble ur Arméns musikkår underhöll gästerna under förflyttningen till Festvåningen.

Medan gästerna sedan tog sig en trappa upp till Festvåningen konserterade en serenadensemble ur Arméns musikkår i Östra trapphuset. Gästerna fick bland annat lyssna till The Petite Symphonie av Charles Gounod.

Kandelabrar i Kungl Slottets festsal Vita Havet.

Servetterna vävdes i Schweiz 1990 på Scheitling & Borner-väveriet. Mönstret består av ett vackert bladornament som omringar Kungaparets monogram.

Kungen i samtal med sportchef Anette Norberg och övriga middagsgäster vid bordet.

Bordsdukningen vid Sverigemiddagen.

Bordsporslinet bestod av gåvor från riksdag och regering till Kungens 50-årsdag. Porslinet kommer från Hackman-Rörstrand Gustafsberg med design av Karin Björquist.

Drottningen i samtal med förste antikvarie Samuel Palmblad från Kronobergs län.
Gästerna på Sverigemiddagen representerade Sveriges alla län.

Bordsplacering
Kungen hade Kronobergs läns landshövding Maria Arnholm till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen sportchef Anette Norberg.
Drottningen hade Västra Götalands läns landshövding Sten Tolgfors till bordet, som också höll kvällens tacktal. På sin högra sida hade Drottningen förste antikvarie Samuel Palmblad.
Prins Carl Philip hade Norrbottens läns landshövding Lotta Finstorp till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen krögare Pernilla Acar Boström.

Prins Carl Philip i samtal med middagsgäster.

Skidåkaren och programledaren Gunde Svan och skådespelaren Eva Röse var gäster vid Sverigemiddagen på Kungl. Slottet.
Kockarna Desirée Jaks, Viktor Westerlind och Michael Andersson som tillsammans komponerade middagens rätter.

Meny
Crudo på sotade skaldjur, barigoule med gurka, skaldjursemulsion, havsörter och pepparrotsgrädde

*

Pepprig sadel från rensarv med enrisrökt och inkokt gulbeta, kryddiga kålblad och skysås smaksatt med svarta vinbär

*

Blåbär, inkokt päron med gräddfil, maräng, citronkaramell och björnbär

Kvällens middag komponerades av kockarna Desirée Jaks, Viktor Westerlind och Michael Andersson, som alla vunnit tävlingen Årets kock.

Blomsterdekorationer på borden i Vita Havet.

Foto: KEITH RÖNNBERG/Swedish Press Agency och Sara Friberg/Kungahuset