GALA magasin
You Are Reading
Kungafamiljen hedrade minnet av Förintelsens offer
0
Kungligt

Kungafamiljen hedrade minnet av Förintelsens offer

Den 27 januari var det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Kungen och drottning Silvia uppmärksammade dagen genom att besöka Judiska församlingens minnesceremoni. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel uppmärksammade dagen genom att närvara vid en minnesceremoni arrangerad av Forum för levande historia.

Överlevaren Zsuzsanna Reisch ger ett vittnesmål vid minneshögtiden.

Drottningen lyssnade uppmärksammat.

Minnesceremoni på Skeppsholmen

Vid den internationella minnesdagen för Förintelsens offer närvarade Kronprinsessparet vid en minnesceremoni på Skeppsholmen i Stockholm. Vid ceremonin, som direktsändes av SVT, hölls tal av Dina och Jovan Rajs, statsminister Ulf Kristersson samt ett inspelat tal av Deborah Dwork, förintelsehistoriker och Forum för levande historias internationella minnesdagsgäst 2024. Överlevandes vittnesmål visades samt musik framfördes.

Kronprinsessparet välkomnades till minnesstunden i Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen i Stockholm.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med Piotr Zettinger och Kate Wacz.
Kronprinsessparet satt tillsammans med författaren och överlevaren Piotr Zettinger.

Om internationella minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.

Foto: Swedish Press Agency