GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessparet besökte Malmö
0
Kungligt

Kronprinsessparet besökte Malmö

Igår besökte Kronprinsessparet Malmö för att närvara vid Hovrättens över Skåne och Blekinge 200-årsjubileum. Besöket i Malmö inleddes i stadsdelen Hyllie där Kronprinsessparet fick en visning av området. Hyllie är Malmös största utbyggnadsområde med stort fokus på klimatsmarta lösningar inom energi, avfall och mobilitet.

Hovrätten över Skåne och Blekinge
Därefter besökte Kronprinsessparet Hovrätten över Skåne och Blekinge för att närvara vid 200-årsjubileet. Jubileumsfirandet inleddes med ett föredrag kring hovrättens histora. Efter lunch närvarade Kronprinsessparet vid jubileumsceremonin som ägde rum i hovrättens atrium.

Historik

Genom freden i Roskilde 1658 blev Skåne och Blekinge svenska och provinserna kom rättsligt att höra under Göta hovrätt. I början av 1800-talet var arbetsbetsbördan inom Göta hovrätt tung och kung Karl XIV Johan tog initiativet till en ny hovrätt i Kristianstad. 1820 togs beslut om att inrätta Hovrätten över Skåne och Blekinge och den bildades i Kristianstad 1821. Sedan 1 maj 1917 har Hovrätten över Skåne och Blekinge sitt säte i Malmö.

Foto: Pelle T Nilsson, SPA