GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan Victoria blir officer i försvaret
0
Kungligt

Kronprinsessan Victoria blir officer i försvaret

Kronprinsessan Victoria kommer under hösten att påbörja en särskild officersutbildning inom försvaret, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande. Hon går därmed i pappa Kungens fotspår. Under utbildningen ska hon få djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi, enligt hovet, och den innehåller såväl teoretiska samt praktiska utbildningsmoment. Kronprinsessan har sedan tidigare gått en grundläggande militärutbildning och har under åren deltagit på flera mindre övningar. Steget mot att bli officer är enligt försvaret en del av de förberedelser som kronprinsessan genomgår inför sitt kommande uppdrag som statschef.

Det aktuella officersprogrammet går under namnet SOFU (Särskild officersutbildning) och utgår från både Försvarshögskolan och Försvarsmakten. Programmet riktar sig till personer som redan har en akademisk examen och tar i regel mellan 20 och 25 månader att genomföra, enligt Försvarsmakten. Utbildningen består av både teoretiska och praktiska moment och ska ge ”en djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi”, skriver Försvarsmakten. Kronprinsessans kontakter med det militära tog sin början 2003 när hon genomgick en grundläggande militärutbildning vid Swedint, Försvarsmaktens internationella centrum. Utbildningen var tre veckor lång och omfattade bland annat hantering av vapen, enligt Aftonbladet. Sedan dess har kronprinsessan löpande fördjupat sig på området, bland annat med studier i konfliktlösning vid Försvarshögskolan. Så sent som i fjol avslutade hon ett kortare utbildningsprogram vid Försvarsmaktens högkvarter. Vid sidan om de militära studierna har kronprinsessan avlagt en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap vid Uppsala universitet, enligt Kungahusets hemsida.

Banden mellan Kungahuset och försvaret har genomgående varit starka i svensk historia. Ända fram till 1975 var statschefen, kung Carl XVI Gustaf, formellt försvarets högste befälhavare. Därefter ändrades grundlagen så att titeln istället tillfaller överbefälhavaren, men kungen behåller än idag sina militära grader som amiral i flottan och general i armén. Att vara ”Försvarsmaktens främste representant” beskrivs fortfarande som ett av kungens huvudsakliga uppdrag.

Foto:PELLE T NILSSON/Swedish Press Agency