GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan: ”Slottet är allas vår skatt”
0
Kungligt

Kronprinsessan: ”Slottet är allas vår skatt”

 I ett nytt tv-program får vi följa med på en resa genom tid och rum där vi tillsammans med kungafamiljen och olika experter får se Kungliga slottet i Stockholm på ett sätt vi aldrig sett det förut. Man besöker de stora officiella salarna men öppnar också dörrar till rum som få personer får beträda.

– Kungliga slottet har ett enormt symbolvärde givetvis. Men sen så är det ju också ett fantastiskt kulturarv med en enorm historia som inte avstannat, det är ju en byggnad och en plats vars historia hela tiden växer. Varje år, varje händelse, det läggs ju lager på lager av historia hela tiden. Vilket gör att det är en levande plats, säger kronprinsessan Victoria som i programmet tar med sig prinsessan Estelle och prins Oscar samt maken prins Daniel med på en rundtur för att visa slottet där hon själv bodde när hon var liten.

Vi får höra Drottning Silvia berättar om hur det var när hon först flyttade in på Kungliga slottet och om den omfattande verksamhet som finns.

– Det är fantastiska kulturarv som vi har förmånen att ha i Sverige. Det är enormt att vi har dom här miljöerna kvar, givet hur gamla dom är. Det är en fantastisk skatt vi har i Sverige och den är tillgänglig. Och det är allas vår skatt, säger Kronprinsessan Victoria.

Kung Carl XVI Gustaf medverkar i programmet och berättar bland annat om hur det var att bo på Kungliga slottet som liten.

– Det var ingen trevlig levnadsmiljö direkt utan det var som ett hotell egentligen, säger Kungen när han beskriver rummen som han och hans systrar växte upp i som låg på rad i en lång korridor i södra flygeln på slottet.

Kungens storasyster prinsessan Christina fru Magnuson visar den våning som idag benämns prinsessan Sibyllas våning.

I det andra avsnittet av Kungliga slottet får tittarna följa med bakom kulisserna vid ett inkommande statsbesök och Kungen och Kronprinsessan talar om spöken. Och prinsessan Christina fru Magnuson öppnar dörren till sin brors gamla lekrum.

SVT Play måndag 6 juni kl 02.00: Kungliga slottet (1-2:2)
SVT1 måndag 13 juni kl 20.00: Kungliga slottet (1:2)
SVT1 måndag 20 juni kl 20.00: Kungliga slottet (2:2)

Producent: Sara Bull
Klipp & foto: Rikard Collsiöö/SVT