GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan besökte diabetescentrum
0
Kungligt

Kronprinsessan besökte diabetescentrum

Kronprinsessan Victoria

Söndagen den 14 november är det Världsdiabetesdagen. Inför dagen besökte kronprinsessan Victoria tidigare i veckan Rolf Lufts Forskningscentrum för Diabetes och Endokrinologi vid Karolinska Institutet, för att ta del av den senaste forskningen. 

Kronprinsessan

Professor Per-Olof Berggren hälsade välkommen och berättade hur arbetet på laboratoriet utvecklats sedan föregående besök 2013. Han diskuterade ögats användning för att förstå hur diabetes utvecklas och kan förebyggas/botas samt hur det kan användas för att studera andra sjukdomar.

Professor Lisa Juntti-Berggren berättade om hur en sänkning av apolipoprotein CIII kan förebygga både övervikt och typ 2 diabetes.

Senior professor Kerstin Brismar berättade om hur man kan förebygga och behandla sena diabetes-komplikationer såsom svårläkta fotsår, njurskada och hjärtkärlsjukdom samt hur man kan förebygga typ 2 diabetes hos personer med hög risk.

Kronprinsessan fick sedan besöka laboratoriet för att se pågående studier, som visade ögat som verktyg för att studera diabetes typ 1 och typ 2.

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria

Världsdiabetesdagen är en FN-dag som sätter fokus på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes. Sjukdomen drabbar även många barn. I Sverige lever i dag 8 000 barn med diabetes typ 1 och 900 barn insjuknar varje år. Centrum för diabetes är en akademisk specialistenhet som integrerar diabetesvård med forskning, utveckling, utbildning och innovation.

Sedan 1993 är Kronprinsessan beskyddare av Barndiabetesfonden.

Världsdiabetesdagen
Världsdiabetesdagen, den 14 november varje år, startades av International Diabetes Federation (IDF)Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes är en sjukdom som ökar hela tiden i hela världen. Den 14 november 1891 föddes Frederick Banting, en av upptäckarna av insulin.

Foto: Pelle T Nilsson/SPA