GALA magasin
You Are Reading
Kroatien – fullt av smakupplevelser
0
Resor

Kroatien – fullt av smakupplevelser

Med sina tio regioner har Kroatien en mångfald av natur, kultur och särskilt gastronomi. Varje region har sin egen kulinariska specialitet som du inte får missa under din nästa resa till Kroatien. Du kan till exempel njuta av läckra desserter som Orehnjača i Zagreb eller den på crème brûlée inspirerade efterrätten rožata i Dubrovnik. Men även när det gäller huvudrätter är Kroatien rätt plats, till exempel det slavonska Čobanac, en läcker kryddig gryta. Nedan föreslår vi tio traditionella rätter för varje region som du bör smaka på under ditt besök.

Kulinarisk mångfald har funnits i Dubrovnik i årtionden. Denna unika tradition bibehålls än i dag och här kan du smaka på kulinariska arv från de mest skiftande områdena. I Dubrovnik kan du njuta av rožata, en efterrätt som liknar den utsökta crème brûlée från Frankrike och crema Catalana från Spanien. Denna sommardessert serveras kall och är den perfekta svalkan i Kroatiens heta klimat. Dessutom är denna dessert snabb att förbereda, eftersom basingredienserna är mjölk, ägg och socker. Ofta tillsätts även Rozulin, en likör baserad på rosor från Dubrovnik, för en speciell touch.

Split är inte bara en utmärkt bas för att utforska Kroatiens vackra öar, staden erbjuder även chansen att smaka på några av landets läckraste rätter. För en autentisk smak av Dalmatiens kök kan du smaka på rundergrytan ”pašticada”. För att tillaga denna rundergryta behövs flera dagar, då köttet traditionellt sett måste tillagas i olika steg. Ursprunget till pašticada är oklart, men det äldsta kända receptet dateras till femtonhundratalet. Hur som helst representerar denna smakfulla rätt det rika gastronomiska arvet från regionen och får inte missas under ett besök i Split.

Zadar, hem för den mest kända kroatiska osten

Say cheese! Paški sir, bättre känt som Pag-ost, är en av de mest kända, om inte den mest kända kroatiska delikatessen i världen. Denna kulinariska läckerhet förtrollar matälskare oavsett var den serveras. Dessutom tillverkas osten i ett prisbelönt mejeri som har vunnit priser vid olika utställningar de senaste åren. Osten kan avnjutas på olika sätt, till exempel med hemlagad pasta, som fyllning i pannkakor eller i kombination med Pag-honung som en läcker efterrätt. Det är inte konstigt att detta är känt som världens bästa fårost!

Gastronomiska monument i Šibenik

Landskapet i Šibenikregionen kallas ett unikt naturmonument där du kan beundra många vackra kulturmonument som stolt står högst upp på UNESCO:s världsarvslista. Gastronomin i denna region är lika speciell. Pršutham är det mest kända och uppskattade saltade köttprodukten i Dalmatien, som traditionellt äts som förrätt med hemlagat bröd och ost. Efter maten kan du släcka törsten med två vinsorter från området, nämligen vin gjort på Plavac Mali-druvan eller Debit-druvan. I Šibenik är du således på rätt plats både för mat och dryck.

Oöverträffade världsköket i Mellersta Kroatien

Mellersta Kroatien är en region som gränsar i norr till Ungern, i väst till Slovenien och i öst till Bosnien och Hercegovina. De geografiska koordinaterna speglar det virrvarr av kulinariska influenser från dessa länder till Kroatien. Här har du gibanica från Međimurje, denna bakelse skapades 1818 i Serbien men har sedan spridit sig över hela Balkan. Gibanica är en bakelse med hela fyra fyllningar: valnötter, äpplen, vallmo och ost. Denna kaka brukade bakas i lerkrukor och ingredienserna förvarades traditionellt av de kroatiska hemmafruarna i skafferiet, särskilt för högtider och familjefester.

Zagreb, epicentrum för Kroatiens gastronomiska karta

Zagreb är navet för alla kroatiska regionala kök och här kan du smaka på många läckerheter. Här hittar du inte en, utan två traditionella kroatiska desserter, nämligen orehnjača och makovnjača. Orehnjača är gjord med valnötter, medan huvudingrediensen i makovnjača är vallmofrön. Förutom dessa två ingredienser förblir receptet för bakverken detsamma: socker, kanel och mjölk. Dessa läckerheter bakas traditionellt sett för helgdagar för att bjuda gästerna på en härlig dessert full av smaker. Dessa bakverk är så enkla att göra att även en nybörjare inte kan misslyckas. Absolut något att prova själv!

Globala kulinariska fenomen i Istrien

Som gastronomisk helhet är Istrien idag ett fenomen på världsnivå. På toppen av en kulle inne i Istriens inland ligger det pittoreska byn Motovun, som är känt över hela världen för sin rikliga mängd av tryfflar. Det är därför ett absolut måste att äta på halvön Fuži under din semester, en traditionell pasta med tryfflar. Pastan äts ofta som förrätt till žgvacet, en utsökt istrisk gulasch. Även om du inte är ett fan av tryffelsmaken kan du uppskatta dessa delikatesser, så du kan till och med gå på tryffeljakt för att själv hitta det vita och svarta guldet.

Söta delikatesser från Kvarner

Är du en sötsak, då måste du absolut smaka på Rapska torta under ditt besök på ön Rab i Kvarnerregionen. Denna dessert skapades först 1117 för påve Alexander III, speciellt för invigningen av Rab-katedralen. De två viktigaste ingredienserna är mandlar och Maraschino-likör, dessutom bakas kakan traditionellt sett i spiralform. Det ursprungliga receptet är känt endast av några Rab-kvinnor, vilket gör det till och med idag till en välbevarad hemlighet. Rapska torta eller Rab-kaka serveras endast vid speciella festliga tillfällen och är därför definitivt en dessert att smaka om du får chansen!

Den skyddade inhemska gastronomin i Lika

Kroatien har ett antal livsmedelsprodukter som är skyddade både nationellt och på europeisk nivå och Lika-potatisen (Lički krumpir) är en av dem. Likas kök formas av dess ojämna och bergiga terräng samt de kalla vintrarna. Få sädesslag eller grönsaker kan växa här, därför satsas det intensivt på potatisodling i regionen. Lika-potatisen är urgröpta potatishalvor fyllda med tärnat bacon. De är som bäst när de bakas i en brödugn eller under en traditionell peka. Lika-potatisen passar särskilt bra med sur fårmjölk eller en halvhård ost som lokalt kallas för škripavac. På det här sättet har du aldrig ätit potatis tidigare!

Slavonien, en region full av tradition och gästfrihet

Slavonien smakar av tradition, som till exempel herdestoan Čobanac. Denna rätt kokas långsamt i en stor gryta och brukade traditionellt lagas av herdar, čobani. Måltiden består av olika typer av kött och en mångfald av grönsaker, som tomater och morötter som ger maten dess vackra röda färg. Även matens kryddighet är en viktig egenskap, vilket uppnås genom både röd paprika och torkad chili. Grytorna brukar lagas för grupper på minst tio personer och är som godast när de äts i trevligt sällskap. Slavonier är glada och gästvänliga människor, vilket också gäller för deras mat.