GALA magasin
You Are Reading
Kajsa Ernst i romcom om tro, tårtor och kärlek
0
Musik & Teater

Kajsa Ernst i romcom om tro, tårtor och kärlek

Kajsa Ernst

Bröllopstårtan är en rapp och underhållande komedi som har haft stor framgång i USA. Med en rolig och skruvad twist ställs svåra moraliska frågor. Föreställningen baseras på en verklig berättelse och är skriven av Bekah Brunstetter. I huvudrollen som konservativ konditor möter vi Kajsa Ernst.

I Bröllopstårtan får vi följa Della som driver ett bageri, känt för sina makalösa tårtor. När bästa vännens dotter Jen frågar om Della vill göra tårtan till hennes bröllop, blir hon först överlycklig. Men när Della, som är en djupt troende kvinna, förstår att Jen ska gifta sig med en kvinna tvingas hon ifrågasätta sin övertygelse om hur ett äktenskap egentligen ska se ut.

– Bröllopstårtan beskrivs kanske bäst som en lesbisk romcom om diskriminering. Det låter såklart motsägelsefullt att en komedi kan baseras på något så osexigt som diskriminering, men författaren lyckas på ett briljant sätt, med värme och humor, fånga hur svårt det kan vara för människor som kommer från så olika typer av sammanhang att mötas över något så enkelt som en bröllopstårta, säger Carl Johan Karlson, regissör.

Föreställningen baseras på ett verkligt fall från USA där en konservativ bagare vägrade baka en bröllopstårta till ett homosexuellt pars bröllop. Fallet väckte stor uppmärksamhet och avgjordes i Högsta domstol.

– I arbetets gång har jag mött mina egna fördomar, och insett att jag inte alls är den där fördomsfria bögen jag alltid trott. Det har varit en viktig läxa som jag hoppas får mig att möta nya människor med lite mer empatisk blick framöver. Kanske över en bakelse av något slag, fortsätter Carl Johan Karlson.

I huvudrollen som Della ser vi Kajsa Ernst, känd från filmer som bland annat ”Min pappa Marianne”, ”En underbar jävla jul”, ”Masjävlar”, ”Miffo”, och ”Tomten är far till alla barnen”. Regi av Carl Johan Karlson som för Riksteatern tidigare bland annat har regisserat ”Kejsarn av Portugallien”, ”Katt på hett plåttak” och ”Dimensioner”.

En samproduktion mellan Riksteatern och Malmö Stadsteater.

Sverigepremiär 3 oktober Östersund, presspremiär 29 sep Hallunda, 11 november Malmö stadsteater.

Medverkande:
Kajsa Ernst
Thomas Hedengran
Malin Karlsson
Anna Sise