GALA magasin
You Are Reading
Intervjun med Lasse Berghagen var ett sista publika farväl
0
Film & TV

Intervjun med Lasse Berghagen var ett sista publika farväl

Han var en av Sveriges mest folkkära artister och programledare som gjort avtryck på en hel nation. Men vilka ord ville Lasse Berghagen lämna efter sig? Det avgjorde han själv i en sista öppenhjärtig intervju i den nya programserien Sista ordet som har premiär den 29 oktober på Viaplay och TV3. Mark Levengood gjorde den varma intervjun med Lasse Berghagen för ett år sedan. Ingen av dem visste då när avsnittet skulle sändas. De visste bara att det skulle ske efter att Lasse Berghagen gått ur tiden.

Intervjun gjordes i största hemlighet i en tom studio. Med premissen att avsnittet skulle visas efter hans bortgång. Lasse Berghagen valde intervjun med Mark Levengood som sitt sista publika farväl, ett öppenhjärtigt samtal där han reflekterar över livet och formulerar sitt eget personliga avsked. Den 29 oktober sänds Sista ordet med Lasse Berghagen på Viaplay och TV3. Mark Levengood är programledare för detta nya program som nu får premiär.
– I mitt liv har jag upplevt att människor blir kvar, även när de går bort. Jag hoppas Sista ordet bidrar till att Lasse lever vidare i oss, dels genom sin musik och sina dikter, dels genom alla de fina tankar han framför i vårt samtal, säger Mark Levengood.

Lasse Berghagen valde denna intervju för att lämna en hälsning till alla efterlevande och med egna ord berätta sin historia för Mark Levengood och hela svenska folket. På sitt sätt.

– Hur summerar man ett långt och spännande liv? Vad blir viktigt att titta tillbaka på i backspegeln, och vad krymper i betydelse? Och hur formulerar man sig när man vet att intervjun sänds först efter ens bortgång? Jag är tacksam för det förtroende jag fått, där jag varsamt och respektfullt försökt hjälpa våra legendarer att vid ett sista tillfälle prata till vårt land och ta farväl, säger Mark Levengood.

Lasse Berghagen somnade in den 19 oktober efter en längre tids sjukdom. Han genomgick en hjärtklaffsoperation i september som kroppen tyvärr aldrig återhämtade sig från. Han sörjs av sin fru Eva Berghagen, döttrarna Malin Berghagen och Maria Berghagen Enander men också av en hel nation. Lasse Berghagen var en av Sveriges största musikprofiler med låtar som ”Jennie Jennie”, ”Stockholm i mitt hjärta” och ”Teddybjörnen Fredriksson”. Han vann också svenska folkets hjärta som programledare för Allsång på Skansen. I ett intimt samtal med Mark Levengood berättar Lasse i Sista ordet om sitt liv, sin karriär och sina tankar kring döden.

– Jag har alltid skjutit döden ifrån mig. Jag tror att det finns något mer, något som vi inte förstår oss på idag, säger Lasse Berghagen i Sista ordet, säger Lasse Berghagen i programmet.

Avsnittet av Sista ordet med Lasse Berghagen blir också premiären av programserien. Fler, hemliga avsnitt, finns inspelade med Mark Levengood som programledare. Intervjun bandas med premissen att sändas först när personen gått bort. Inspelningen sker i en tom studio där ytterst få inblandade känner till intervjun där huvudpersonen på livets höst tar ett sista publikt farväl. Inspelningen har varit känsloladdad både för honom och dem han intervjuat.

– Att få leda Sista ordet har varit utmanande och kanske det märkligaste jag gjort hittills i min karriär. Jag har fått möta människor vars liv genom många årtionden berört Sverige. Redan där blir intervjun intressant för mig. Men en dag ska dessa människor dö, och även deras död kommer att beröra nationen, säger Mark Levengood.

Mark Levengood har träffat några av Sveriges mest folkkära och framstående profiler för Sista ordet och allt råmaterial från intervjun doneras som ett kulturarv till Kungliga biblioteket.

– Vi har aldrig spelat in ett så speciellt program under så speciella premisser. Det krävs mycket mod av de medverkande att ställa upp men signalerar också ett fint avslut på en karriär och återblick på ett helt liv där några av våra mest folkkära personer får Sista ordet. Jag kan inte tänka mig en programledare som kan göra det med större värdighet än Mark Levengood. Programserien har tidigare gjorts i Danmark där den heter Det sidste ord. Det är med största ödmjukhet och respekt vi nu presenterar programmet i Sverige, säger Joakim Franke, innehållschef på Viaplay Group i Sverige.

Sista ordet produceras av produktionsbolaget Meter TV med Sara Newihl som producent och är ett samarbete med det Kungliga biblioteket. Avsnittet med Lasse Berghagen sänds den 29 oktober på Viaplay från kl. 15:00 och klockan 20:00 på TV3.

Foto: Viaplay