GALA magasin
You Are Reading
Ingmar Bergmans ”Trolösa” blir tv-serie
0
Film & TV

Ingmar Bergmans ”Trolösa” blir tv-serie

SVT utvecklar i samarbete med Miso Film en tv-serie i sex avsnitt baserad på Ingmar Bergmans manuskript Trolösa. En av Sveriges främsta regissörer, Tomas Alfredson, (Tinker Tailor Soldier spy, Låt den rätte komma in, SVT-serierna Soldater i månsken och Offer och gärningsmän), svarar för regin och norska, prisbelönade Sara Johnsen (22 juli, Vinterkyss) skriver manus. Projektet offentliggjordes under en av programpunkterna vid Bergmanveckan på Fårö, där Sara Johnsen, Tomas Alfredson och SVT:s dramachef Anna Croneman berättade om utvecklingsarbetet.

Trolösa är en dramaserie på sex avsnitt á 45 minuter, som utforskar förhållandet mellan passion och kärlek genom ett erotiskt triangeldrama. David blir kär i sin bästa vän Markus fru, den vackra Marianne. Davids och Mariannes kärleksrelation får smärtsamma konsekvenser för två familjer. Karaktärerna drivs av lust, svartsjuka, svek och kärlek.

– Att få sammanföra två så starka och egensinniga upphovspersoner som Sara Johnsen och Tomas Alfredson, med en unik och samtidigt tidlös text av Ingmar Bergman är inte bara oerhört spännande utan också ett exempel på en typ av ambitiösa projekt som vi på SVT Drama, och Public Service generellt, kommer att behöva värna framgent, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

Tomas Alfredson;
– Någon gång under vintern 2001 hörde jag av mig till Ingmar Bergman och frågade om jag kunde få göra en nytolkning av hans berättelse Trolösa. Han tyckte att det lät som ”en jävla fylle-idé”. Men ju längre vi pratade om saken, tyckte han att det lät både ”ruskigt spännande” och ”riktigt skitbegåvat”, berättar Tomas Alfredson, och fortsätter:

– Det blev inget den gången, men nu efter tjugo års idisslande har det äntligen blivit dags att göra en televisering i sex avsnitt för Sveriges Television av Ingmar Bergmans omskakande triangeldrama i svart och rött. Jag har svårt att se att jag någonsin stått inför en större uppgift och lovar att jag ska lyfta på hatten för det som varit och kavla upp ärmarna för det som ska bli.

Sara Johnsen:
– Det känns som om vi gör tidernas bästa karaktärsdrivna tv-drama, med begäret i huvudrollen.

Peter Bose, VD och producent, Miso Film tillägger:
– Jag minns tydligt Liv Ullmanns filmatisering av Ingmar Bergmans Trolösa, som gjorde stort intryck när jag såg filmen på filmfestivalen i Cannes 2000. Trolösa är en evigt giltig berättelse om kärlek och svartsjuka, och inte minst de känslor som väcks när man blir kär. Med Tomas Alfredsons och Sara Johnsens intensiva omtolkning av Trolösa är den lika aktuell idag som när Bergman skrev sin originaltext. Jonas Allen, René Ezra och jag ser fram emot att producera tv-serien tillsammans med SVT och Anna Croneman, som vi senast samarbetade med i den danska serien Utredningen.

Manusförfattaren Sara Johnsen och regissören Tomas Alfredson utanför Ingmar Bergmans hem på Fårö.

Foto: Göran Danasten/SVT.