GALA magasin
You Are Reading
Ikväll har dramaserien om Börje Salming premiär
0
Film & TV

Ikväll har dramaserien om Börje Salming premiär

Börje Salmings genombrott i NHL, och hans karriär från Kiruna till Toronto, är en sensationell historia som nu blir en dramaserie i sex delar med start ikväll. Börje – The Journey of a Legend har premiär den 19 november på Viaplay och TV3. Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt spelar huvudrollerna. För regin står Amir Chamdin, som hade tät kontakt med Börje Salming under hela åtta år, från förarbete till inspelning.
– När Amir och Börje berättade om sin idé och vision för mig kände jag att jag måste göra detta. Den känslan har jag burit med mig genomgående från start till slut av projektet, säger Valter Skarsgård.

Välkommen till sjuttiotalets NHL-cirkus. Där Börje Salming gjorde det ingen svensk gjort före honom. Han slog sig in i Kanadas tuffaste liga. Och han fick ingenting gratis. Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend berättar den otroliga historien om hur Börje Salming blev ”The King” i Kanada. Det är nu knappt ett år sedan Börje Salming tragiskt gick bort i ALS.

Börje följer hans resa från en ung pojke i Kiruna, via sitt genombrott i Brynäs till hans proffskarriär i Toronto Maple Leafs. Lika mycket är det ett nostalgiskt och visuellt porträtt av 1970-talet både i Sverige och Kanada. En tid då hockeyn var farlig på riktigt. Seriens berättas ur Smokeys perspektiv som blir något av seriens ciceron. Smokey var Börje Salmings trogna materialare och nära vän. Han spelas av Jack Langedijk.

Amir Chamdin, som vann pris i Canneseries för Viaplay-serien Partisan, har regisserat dramaserien om Börje Salmings tidiga karriär.

– Den här serien har varit ett hjärteprojekt som jag burit med mig i åtta år. Allt startade med att jag läste en tidningsartikel om Börje Salming där han berättade om sin uppväxt och utmaningarna han hade under 70-talets hockeycirkus. Det resulterade i ett härligt möte med Börje där jag berättade om min idé. Resten är som man säger historia. Börjes historia. Nu när serien är färdig känner jag såklart stolthet men också vemod, säger Amir Chamdin.

Börje Salming (1951-2022) är en av Sveriges och hockeyvärldens största legender som satt sitt avtryck lika mycket på isen som utanför. Börje Salming var väldigt involverad under hela processen i projektet – från manusarbetet till vilka personer som skulle intervjuas och vilka platser som bör besökas. Manusförfattaren Martin Bengtsson hade återkommande långa intervjuer med Börje som lade grunden för manuset. Huvudrollen spelas av Valter Skarsgård (Zebrarummet, Lords of Chaos) som coachades av Börje Salming inför och under inspelningen.

– Rollen som Börje Salming var en stor utmaning, inte minst fysiskt. Jag kunde inte stå på ett par skridskor när vi började så det var två års hård träning. Det var en lång resa men värd det alla gånger. Börje var helt otroligt och livsviktig för mig i det här projektet. Eftersom jag fick umgås så mycket med honom kunde mycket landa rätt naturligt för mig. Framförallt dynamiken där han är en så hård vinnarskalle på isen men samtidigt en så snäll och ödmjuk person privat, säger Valter Skarsgård.

Dramaserien skildrar Börje Salmings oortodoxa metoder i hockeyn och hans öppna sinne samtidigt som han brottas med känslorna kring sorgen efter sin pappa och att inte längre få spela med sin bror. Det är också berättelsen om villkorslös kärlek mellan Börje och Margitta, som ung och nyförälskad bestämmer sig för att följa med honom till Toronto där hon kastas in i en ny värld med de oskrivna reglerna runt laget och förväntningarna kring att vara gift med NHL-spelare. Hedda Stiernstedt (Vår tid är nu, Min pappa Marianne) spelar Margitta.

– Det var en extra speciell och fin upplevelse att filma den här serien, vi jobbade så tajt och levde ihop så intensivt så alla i teamet, både framför och bakom kameran, kommer alltid ha en väldigt speciell plats i mitt hjärta, säger Hedda Stiernstedt.

I den stjärnspäckade rollistan finns även A.C. Peterson (Tulsa King, Narc) i rollen som Harold Ballard, kontroversiell ägare av Toronto Maple Leafs och arenan Maple Leaf Gardens. Jason Priestley (Beverly Hills 90210, Private Eyes) spelar Torontos legendariske talangscout Gerry McNamara. Oscar Skagerberg (The Last Kingdom) spelar Börjes bror Stig Salming och Pelle Holmström (Partisan) spelar hockeystjärnan Inge Hammarström. I övriga roller ser vi Simon Lööf (Threesome) och Kelly van der Burg (Decoys).

Foto: Viaplay