GALA magasin
You Are Reading
Ikväll är det dags för Mellofinal – vem vinner?
0
Nöje

Ikväll är det dags för Mellofinal – vem vinner?

Måns Zelmerlöw och Shima

I kväll avgörs det vem som vinner Melodifestivalen 2021. Vinner Idol-Tusse eller någon annan nykomling i Melodifestivalen? Eller vinner kanske någon av de fyra tidigare Mellovinnarna – The Mamas, Charlotte Perrelli, Eric Saade eller Arvingarna? 

Som vanligt har svenska folket halva makten, och andra halvan har åtta internationella jurygrupper. En nyhet för i år är att den som vill kan välja att se finalen med engelsk kommentator.

Finalen sänds i SVT1 kl 20.00 och i SVT play. Programledare är Måns Zelmerlöw, Shima Niavarani och Christer Björkman.

Startfält i Mellofinalen:

Sanny Saucedo
1. Danny Saucedo – ”Dandi dansa”

Låtskrivare: Danny Saucedo, Karl-Johan Råsmark

Danny Saucedo, 34, gick vidare direkt till final från Melodifestivalens första deltävling. Det här är hans fjärde Mello: 2009 blev han trea med EMD och låten ”Baby goodbye”, 2011 tvåa med ”In the club” och 2012 tvåa med ”Amazing”.

Klara Hammarström

2. Klara Hammarström – ”Beat of broken hearts”

Låtskrivare: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattson, Andreas Wijk

Klara Hammarström, 20, debuterade i Mello förra året. För tv-tittarna blev hon först känd genom SVT:s dokuserie ”Familjen Hammarström” om hästfamiljen med elva barn. Efter en karriär som ryttare på elitnivå satsar Klara på musiken. Hennes singel ”You should know me better” toppade svenska radiolistan förra vintern.

Anton Ewald

3. Anton Ewald – ”New religion”

Låtskrivare: Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald, Maja Strömstedt

Anton Ewald, 27, slog igenom i Melodifestivalen 2013 med låten ”Begging”. Genom åren har han nominerats till Grammis och MTV Awards. De senaste åren har han jobbat med stjärnproducenten Rami Yacoub (Backstreet Boys, Britney Spears, One Direction) och arbetat som internationell fotomodell.

The Mamas

4. The Mamas – ”In the middle”

Låtskrivare: Emily Falvey, Robin Stjernberg, Jimmy Jansson

Fjolårsvinnarna The Mamas tog sig raka vägen till final i år igen. Ash Haynes, Loulou Lamotte och Dinah Yonas Manna har sedan förra årets seger haft stora framgångar på topplistor och i radio och uppträtt i bland annat ”Allsång på Skansen”, ”Idol” och på kronprinsessan Victorias födelsedag. I höstas släppte de sin debut-EP ”Tomorrow Is waiting”.

Paul Rey
5. Paul Rey – ”The missing piece”

Låtskrivare: Fredrik Sonefors, Laurell Barker, Paul Rey

Paul Rey, 28, gör soulpop, har avtal med Polarprisvinnaren Quincy Jones och har samarbetat med stjärnor som rapparen Snoop Dogg. Deras samarbete ”California dreaming” har strömmats 45 miljoner gånger på Spotify. Paul Rey är ett artistnamn – han heter egentligen Pauli Jokela.

Charlotte Perrelli
6. Charlotte Perrelli – ”Still young”

Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Charlie Gustavsson

Charlotte Perrelli, 46, vann Eurovision Song Contest i Jerusalem med ”Take me to your heaven” 1999, har gett ut nio soloalbum, tävlat i Melodifestivalen fyra gånger tidigare – och varit programledare för tävlingen. I år gick hon direkt vidare till final med låten ”Still young”.

Tusse
7. Tusse – ”Voices”

Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Tusse Chiza, 19, vann ”Idol” 2019 och ett år tidigare deltog han i ”Talang”. Förra våren släpptes Tusses första singel efter ”Idol”-vinsten, ”Innan du går”, som också är hans första låt på svenska. Tusse gör debut i Melodifestivalen 2021, och gick direkt till final. Tusse kom till Sverige som femåring från Demokratiska republiken Kongo.

Alvaro Estrella
8. Alvaro Estrella – ”Baila baila”

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

Alvaro Estrella tog sig tillsammans med DJ Mendez och låten ”Vamos Amigos” till final i Melodifestivalen 2020. Som artist gjo tävlingegjorde han debut 2014, men redan innan det hade han dansat bakom artister som Danny Saucedo och Eric Saade. Utanför Melloscenen har Alvaro medverkat i flera musikaler.

Clara

9. Clara Klingenström – ”Behöver inte dig idag”

Låtskrivare: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias

Clara Klingenström är uppvuxen i en musikfamilj på Gotland, och våren 2019 debuterade hon med poplåten ”Ensam i en stad”. Året efter släppte hon låten ”Sommarminnen” som spelades flitigt på radio.

Eric Saade

10. Eric Saade – ”Every minute”

Låtskrivare: Eric Saade, Linnea Deb, Joy Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

Eric Saade, 30, slog igenom i Melodifestivalen som 19-åring med ”Manboy” och vann tävlingen året därpå med ”Popular”. Eric har turnerat och haft hits både i Sverige och utomlands. Singeln ”Wide awake” med Gustaf Norén från Mando Diao slog på många listor i Europa. Eric Saade medverkade i ”Så mycket bättre” 2017 och var programledare för Melodifestivalen 2019.

Dotter
11. Dotter – ”Little tot”

Låtskrivare: Johanna ”Dotter” Jansson, Dino Medanhodzic

I Melodifestivalen 2020 slog 33-åriga Dotter, eller Johanna Jansson som hennes riktiga namn är, igenom hos den breda publiken. Med låten ”Bulletproof” var hon en av favoriterna till segern, men blev tvåa och fick en stor radio- och streaminghit. Dotter är en rutinerad artist och låtskrivare med låtar som ”A million years” med Mariette och ”Victorious” med Lina Hedlund på sin meritlista.

Arvingarna
12. Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”

Låtskrivare: Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son, Bobby Ljunggren

Arvingarna har tävlat i Melodifestivalen fem gånger tidigare. Första gången var 1993 när de vann med ”Eloise”, och senast tävlade de 2019 med ”I do”. Bandet har 19 släppta album, ett 20-tal låtar på Svensktoppen, guld och platinautmärkelser, samt tre Grammisvinster.

Foto: Jan Danielsson, SVT