GALA magasin
You Are Reading
Här flaggas det för Kungen – så firas han på 75-års dagen
0
Kungligt

Här flaggas det för Kungen – så firas han på 75-års dagen

Kungen

I dag, den 30 april 2021, fyller Hans Majestät Konungen 75 år och kungliga slottets stora flagga hissades av högvakten på födelsedagens morgon. Under dagen uppvaktas kungen av bland andra riksdag, regering och Försvarsmakten på kungliga slottet. Med anledning av den pågående pandemin är även 2021 års publika firande av Kungen inställt så dagens firande blir som följer:

Kungen

Mottagning på Slottet
En mindre födelsedagsmottagning arrangeras under förmiddagen på kungliga slottet. Under mottagningen tar Kungen emot första vice talmannen, statsministern, landshövdingarnas doyenne, ordföranden i Sveriges kommuner och regioner samt riksmarskalken.

Kungen tar under eftermiddagen även emot representanter för Försvarsmakten vid en mindre uppvaktning på kungliga slottet.

Saluter över hela Sverige
Förutom att vara allmän flaggdag är kungens födelsedag också en av Försvarsmaktens salutdagar.

Saluter om 21 skott skjuts därför kl. 12.00 från de fasta salutstationerna på Skeppsholmen i Stockholm, Kungshall i Karlskrona, Skansen Lejonet i Göteborg, Kusthöjden i Härnösand samt från ett rörligt salutbatteri vid Kvarnängen i Boden.

Gratulera Kungen på födelsedagen
Allmänheten har i år inte möjlighet att skriva hälsningar till Kungen på de anteckningslistor som brukar vara framlagda på Slottet i samband med födelsedagen.

Gåvor till Kungen
H.M. Konungens önskan inför sin födelsedag är att de som önskar skänka en födelsedagsgåva till Kungen ger ett bidrag till Sveriges stadsmissioner, vars verksamhet ligger kungen varmt om hjärtat.

 

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna