GALA magasin
You Are Reading
Här är svenska kändisarna som tävlar i ”Beat Diabetes – Kampen för livet”
0
Film & TV

Här är svenska kändisarna som tävlar i ”Beat Diabetes – Kampen för livet”

Morgan Alling, Ellen Bergström

14 november visas den nya skandinaviska diabetessatsningen ”Beat Diabetes – Kampen för livet” från Det gamla biblioteket i Oslo. Nu är det klart vilka de tre svenska kändisarna är som tävlar mot tre kända danskar och norskar. I det svenska laget tävlar Morgan Alling, Michel Tornéus och Ellen Bergström. De tävlar mot de andra nationerna i olika grenar för att samla in pengar till forskning och att öka medvetenhet om sjukdomen. Programmet visas på Viaplay, TV3 och Viafree klockan 19.00-21.00.

Diabetes

Den 14 november uppmärksammas världsdiabetesdagen runt om i världen. Viaplay sätter fokus på denna dag med det nya välgörenhetsprogrammet Beat Diabetes – Kampen för livet. Peter Jihde, Rikke Gøransson och Iman Meskini leder programmet tillsammans.

De skandinaviska grannländerna representeras av tre kända svenskar, danskar och norskar som utmanar varandra i olika grenar för att samla in pengar till diabetesforskningen och öka kunskap och kännedom om diabetes typ 1 och typ 2. I det svenska laget tävlar komikern och skådespelaren Morgan Alling, influencern och skådespelerskan Ellen Bergström och forne längdhopparen Michel Tornéus.

– För mig är det en självklarhet att ställa upp för att sprida kunskap om en sjukdom som drabbar så många människor. Med kunskap, kämparglöd, goda vänner och en peng som går till forskning så hoppas jag vi kan sätta fokus på kampen mot diabetes. Forskningen, de som har och de som kanske kommer få diabetes, behöver vår hjälp. Klart man ställer upp, säger Morgan Alling.

Under programmet får tittarna även en inblick i hur det är att leva med eller nära diabetes med personliga berättelser från människor som har någon form av koppling till sjukdomen. Det blir även artistuppträdande i programmet.

– Jag vill vara med för att uppmärksamma Diabetes, för att fler ska förstå vad den innebär. Jag själv hade bergänsad kunskap kring området innan detta, så jag tror att det är fler därute liksom jag, som behöver mer förståelse och information. När jag även fick höra att många skäms över att ta sina sprutor i sociala sammanhang så kände jag att, så vill jag absolut inte att det ska vara, säger Ellen Bergström.

Idag har över 500 000 svenskar diabetes typ 1 och 2 och i världen är över 400 miljoner människor drabbade. Norden är per capita högst drabbat i världen vad gäller personer med typ 1-diabetes. Sedan 2017 har NENT Group har arbetat med att belysa kampen mot diabetes. Under tre år har man samlat in över 20 miljoner kronor till diabetesforskningen och i början av 2020 var NENT Group med och grundade Beat Diabetes Foundation, som idag verkar som en fristående stiftelse med ändamålet att BEAT Diabetes.