GALA magasin
You Are Reading
Så firas Nationaldagen på SVT
0
Film & TV

Så firas Nationaldagen på SVT

Nationaldagen

SVT firar som traditionen bjuder Nationaldagen med en sändning från Skansen, där programledarna Anne Lundberg och Tara Moshizi finns på plats. Då coronapandemin ännu begränsar landet ser även årets Nationaldagsfirandet något annorlunda ut, men SVT utlovar mycket musik, högtidstal av Sveriges före detta EU-kommissionär Cecilia Malmström och medverkan av Kronprinsessan Victoria.

– Det är alltid härligt att få fira Nationaldagen eftersom det är en dag när Sverige är som allra vackrast. Skirande grönska, hav av blommor och alla människor som är både glada och förhoppningsfulla inför sommaren. Det är helt enkelt den finaste tiden på året och då är det härligt att få fira, säger programledare Anne Lundberg.

På Skansen finns Lisa Nilsson, Timbuktu, José González, hovsångerskan och sopranen Malin Byström, Amanda Ginsburg och nyligen ESC-aktuella Tusse tillsammans med Nationaldagens husband under ledning av Marika Willstedt samt Arméns musikkår under ledning av Andreas Hanson. Kung Carl XVI Gustaf gör ett anförande från Kungliga slottet, Sveriges före detta EU-minister Cecilia Malmström högtidstalar och fanutdelningen sköts av Kronprinsessan Victoria.

– Det jag gillar bäst med Nationaldagen är att det har blivit en inkluderande högtid som alla får lov att vara med och fira, på precis det sätt man önskar. I vår sändning kommer vi bjuda på gnistrande musikframträdanden, härlig sommarkänsla och kunglig glans, säger programledare Tara Moshizi.

– Det är en stor ära att få leda Nationaldagen i SVT och jag ser fram emot att göra det tillsammans med Anne Lundberg för fjärde året i rad, tillägger Tara Moshizi.

Som tidigare år avslutas SVT:s Nationaldagssändning med taptot på Stockholms slott. Vi ber dock alla vara uppmärksamma på att firandet från Skansen i år sänds i SVT2, då SVT utöver att fira Nationaldagen också sänder finalen i ishockey-VM, en final där många säkert hoppas på att Tre Kronor ska vara ett av de spelande lagen.

SVT2 och SVT Play söndag 6 juni 2021 kl 20.00: Nationaldagen

Nadja Hallström /SVT