GALA magasin
You Are Reading
Här är programledarna för ”Världens Barn”
0
Film & TV

Här är programledarna för ”Världens Barn”

Tillsammans för världens barn

Årets TV-gala Tillsammans för Världens Barn i SVT kommer att ledas av Anne Lundberg, Tareq Taylor, Parisa Amiri, Tusse, Sofia Rågenklint och Dusan Umičević. Dessutom medverkar fem barn.

– Att få vara med och leda världens barn-galan är ett av de viktigaste uppdragen jag tagit mig an. Tillsammans med alla tv-tittare hemma ska vi stödja världens barn och alla de fantastiska organisationerna som ger barnen möjlighet till bättre skolgång, trygghet och hälsa. Jag är glad att få vara en del av just det, och att jag inte behöver vara ensam programledare under kvällen då det finns en chans att jag brister ut i tårar. Dessutom bjuder jag på ett speciellt musiknummer med en av mina största idoler, säger Tusse.

Världens Barn består av tre direktsändningar i SVT. Startskottet fredag den 24 september med Sofia Rågenklint. TV-galan Tillsammans för Världens barn fredag den 1 oktober och slutligen summeringen söndag den 3 oktober som leds av Anne Lundberg.

Just nu ökar hungern runt om i världen. Under senaste året ökade antalet människor som lever utan tillgång till näringsrik mat med över 300 miljoner. Barnen är de som drabbas värst. Antalet barn som lever i fattigdom har ökat med 150 miljoner, vilket innebär att de inte har tillgång till utbildning, sjukvård, boende, mat, sanitet eller rent vatten. Barn dör varje dag av sjukdomar som går att förebygga. Framsteg som gjorts under flera år riskerar att gå förlorade i spåren av corona-pandemin men också som ett resultat av ekonomiska kriser, konflikter, klimatkrisen och ökad ojämlikhet.

– Jag känner mig stolt och tacksam att få vara en av dom som programleder Världens Barn i år. Allt fler barn far illa i skuggan av krig, katastrofer och pandemin och kanske är viktigare än någonsin att samla in pengar till alla barns rätt att få trygghet, hälsa och omsorg, säger Anne Lundberg.

Många har påverkats av de senaste årets tillbakagång och konsekvenserna riskerar att bli livslånga för en stor del av världens barn. Därför är insamlingen för Världens Barn viktigare än någonsin.
Utgångspunkten för insamlingen för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet.

– Jag är både stolt och glad över att tillsammans med mina kollegor få leda årets Världens barn gala. Barn ska växa upp under trygga förhållanden, de ska få omsorg, kunna äta sig mätta, leka och ha chans till utbildning. Barn ska få vara just barn. Något som för väldigt många, inte alls speglar verkligheten. Under krig, miljöförstöring och pandemier är det just barnen som drabbas allra värst. Under galan har vi alla möjlighet att påverka och samtidigt få en inblick i organisationernas otroliga arbete. Som jag ser fram emot detta, säger Sofia Rågenklint.

Tusse

Radiohjälpens insamling Världens Barn är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio, många svenska civilsamhällesorganisationer och inte minst 45 000 frivilliga runt om i landet. Sedan starten av Världens Barn 1997 har svenska folket samlat in mer än 1,7 miljarder kronor till behövande barn runt om i världen. Världens Barn jobbar med att förbättra förutsättningarna för de barn som lever i utsatthet och fokuserar på hälsa, skola och trygghet.

Foto: Magnus Liam Karlsson